in

Evo kako nas varaju u restoranima

Neki restorani drže kuhinjska vrata zatvorena, i to ne zato što je tamo prevruće. Prenosimo vam tajne koje od očiju javnosti čuvaju čak i najbolji američki restorani.

Alge ili kupus – isto je to
Glavni konobar u jednom skupom kineskom restoranu, poznatom po svojoj slavnoj klijenteli, priča sledeće: “Vlasnik je shvatio da gosti nemaju pojma o kineskoj hrani (i bio je u pravu), a bio je genije za uštedu novca. Posebni dobavljač nam je obezbeđivao alge za jedno populano predjelo, ali kada je ovaj delikates postao preskup, gazda je počeo da eksperimentiše. Alge na meniju postale su tanke trake lista kupusa, prženog u dubokom ulju i uvaljanog u jednake količine soli i šećera. Moguće je da bi i karton imao tako dobar ukus ako bi se spremio na ovaj način, ali ovo jelo je istrajavalo kao bestseler”.

Sve pržiti u dubokom ulju, istom, ako je moguće
Pročitali ste prethodnu tajnu, ali čekajte, ima još kad je u pitanju ovaj kineski restoran. Pored pomenute “morske trave”, još dva popularna jela sa menija – mongolska jagnjetina i desert sa karamelizovanim bananama, bila su deo prevare, kako tvrde insajderi. Često bi se desilo da gost naruči ova jela ne shvatajući da je svako prženo u potpuno istom ulju! Iako je restoran poricao da je jagnjetina uopšte pržena, zapravo su i jagnjeća plećka i ušećerena banana i kupus (pardon, morska trava) pripremani u istoj posudi sa istim uljem u njoj, piše CafeBar Network.

Vrhunski kvalitet ili obična brlja, pitanje je sad
Jedna od najčešćih prevara u barovima restorana jeste zamena premijum votke generičkim brendovima, oslanjajući se na teoriju da većina gostiju neće primetiti razliku. (Zna se za jedan restoran koji je to radio čak i sa škotskim viskijem, ali su iskusni gosti često primećivali i prevara nije baš uspevala.) Jedan barmen iz Njujorka kaže da je najbolji način da se ovo odradi naučiti goste od početka na lošu votku jer je teže prevariti ih kad počnu sa vrhunskim brendovima, ali ako služite jeftine stvari u startu, nikada neće razlikovati šta im se zapravo služi.

Što više piva, to manje piva
Nemojte misliti da su prevare rezervisane samo za vrhunske brendove kada je u pitanju alkohol. U sportskim barovima koji prodaju pivo na bokale, u piće se dodaje soda nakon, recimo, treće ture. Što pijaniji gosti, u kriglama će biti sve manje piva, a sve više sode.

Voda je piće bez ukusa i mirisa
Možda ste već sumnjali da neki restorani dopunjuju flaše česmovačom, ali neki lokali su ovo pretvorili u umetnost. “Na mestu gde sam ja radila, servirali smo vodu marke ‘Voss’ zato što su njihovi zatvarači najpogodniji za ove stvari. Ne bismo to uspevali sa brendovima koji koriste standardne čepove”, priča jedna konobarica.

Šta se krije ispod čipsa
Jedan gost poznatog kafića u Vitlejemu, u američkoj državi Pensilvaniji, tvrdi da je jedući porciju grickalica naišao na staru koru ananasa. “Izgleda da je ta porcija prvobitno bila poslužena nekom drugom. Gost ih nije pojeo do kraja, u posudu je bacio koru ananasa iz nekog drugog jela, a konobar je to sve pokupio, ne obraćajući pažnju, i samo dodao još čipsa i tako servirao nama”, piše mušterija na jednom sajtu za ocenjivanje lokala. Uprava kafića nije bila mnogo zabrinuta, a gazda je izjavio kako su nastojali da uštede sa manjim porcijama grickalica i da je verovatno standardna praksa da se nanovo iskoristi nepojedeni čips.

Nešto je trulo u ovom tanjiru
Zaposleni jednog restorana u Njujorku rekao je kako nije baš svako parče mesa koje se koristi za stejk sveže koliko bi trebalo da bude. “Stari je trik da se čuvaju komadi mesa koji više nisu u najboljem izdanju, pa da se iskoriste kada neko naruči reš ili srednje pečen stejk. Što se meso duže peče, sve više se sakriva njegov ukus. “Kada ja jedem u restoranu, nikada ne naručujem ništa jače od srednje pečenog stejka jer znam kako se kuhinje nose sa problemom pokvarenog mesa”, otkriva ovaj insajder.

Ako ništa, bar je belo
Bivša konobarica u jednom prestižnom restoranu u Filadelfiji, priča kako je jedno od njenih standardnih zaduženja bilo da muti velike količine veštačkog mleka u prahu. Kada bi gost poručio kafu ili čaj, male posude za mleko bi se do pola punile ovom smešom na koju bi se dodalo pravo mleko, koje je inače skuplje.

Kafa bez kofeina? Evo, sad jeste
Ako vaš organizam ima problem sa kofeinom, možda bi bilo bolje da pravite sami svoju kafu kod kuće. Izvor iz Filadelfije priča kako se jednom prilikom vraćala u kuhinju da bi, prema želji mušterije, zamenila šoljicu kafe sa onom bez kofeina. Glavni konobar je uzeo šoljicu iz njene ruke, odmah je vratio i rekao: “Evo, sad je bez kofeina”.

Šta mislite o članku?

150 points
Upvote Downvote

Autor teksta: Dragan
Izvor:

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

0 komentara

Problemi koje nećete preživeti kao par