in

Problemi koje nećete preživeti kao par

Gotovo je… Četiri ozbiljna problema koje veza neće “preživeti” (a prevara nije jedan od njih).

Postoje određene situacije iz kojih jednostavno nema izlaza. Psihoterapeut specijalizivan za bračne odnose dr Miki Mekvejd objašnjava koji su to problemi u partnerskim odnosima koje je nemoguće prevazići, a verovali ili ne, prevara nije na toj listi.

Prevara je najčešće samo spoljašnja manifestacija jednog od ova četiri dublja problema sa razarajućim posledicama, koji neminovno dovode do kraha veze ili braka. Na toj tužnoj listi su situacija kada partneri prestaju da budu partneri, hronično gunđanje i prebacivanje krivice na onog drugog, samoživost i različite vrste zavisnosti, prenosi “Dejli mejl”.

Nemate više osećaj da ste vas dvoje partneri. Kada jedan od partnera oseća da je onaj drugi nezreo, neodgovoran, nepouzdan ili sebičan, dinamika odnosa se raspada, razarajući intimnost i seksualnu privlačnost. Jedan od partnera u nekom trenutku “odlepi”, a zlostavljanje u porodici je najekstremnija verzija poremećene dinamike partnerskog odnosa.

Neko stalno gunđa i prebacuje krivicu za svoje nezadovoljstvo na partnera. Kada se problemi u vezi ne rešavaju, već se guraju pod tepih, ogorčenje samo raste, i u nekom trenutku sigurno će dostići tačku sa koje više nema nazad.

Rešavanje problema kompromisom mnogo je važnije nego dokazivanje da ste vi u pravu, a da vaš partner greši. Osobe koje nisu u stanju da se “nađu na pola puta” i nikada ne žele da prihvate svoj deo odgovornosti u vezi osuđene su na neuspehe u ljubavnom životu.

Samoživost. Svi smo mi ponekad samoživi, u ljudskoj je prirodi da nam sopstvene potrebe budu na prvom mestu, i sve dok u takvom ponašanju imamo granice, nije strašno. Problem nastaje kada pojedinac više nije u stanju da saoseća sa partnerom, i kada želje onog drugog prestanu da budu važne. Kad se odnos pretvori u “takmičenje” u tome ko je oprao više sudova, ko je imao teži dan, ko je pod većim stresom na poslu i kome je teže u životu, gotovo je, jer tada više nema razumevanja niti želje da se uvaži doprinos osobe sa kojom smo u vezi kvalitetu odnosa.

Zavisnost. Zavisnost je uvek u fokusu onoga ko ima problem. Veza, brak, porodica i partner su na drugom mestu. Ako osoba sa kojom ste u vezi ima problem sa zavisnošću bilo koje vrste, i pri tome odbija lečenje, bežite glavom bez obzira.

Šta mislite o članku?

150 points
Upvote Downvote

Autor teksta: Dragan
Izvor:

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

0 komentara

I sarme u Ginisovoj knjizi rekorda

Više cigareta – manje seksa