in

Ženski mozak – mali, ali efikasan

Žene možda imaju manji mozak, ali je on efikasniji od mozga muškaraca, otkriva nedavno sprovedeno istraživanje.

Naučnike je dugo intrigiralo kako žene mogu da budu isto toliko inteligentne kao i mušarci iako je njihov mozak za osam odsto manji.

U studiji istraživača Univerziteta u Los Anđelesu i Madridu, čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Intelligence”, ističe se da u slučaju žena, veličina mozga nije bitna, jer taj organ kod njih jednostavno bolje funkcioniše.

Tokom istraživanja, naučnici su izveli seriju testova inteligencije na muškarcima i ženama.

Uprkos činjenici da imaju manji mozak, žene su bile uspešnije u induktivnom razmišljanju i pojedinim numeričkim testovima. Takođe su bile bolje i u praćenju promenljivih situacija, dok su muškarci imali bolje rezultate na polju prostorne inteligencije.

Istraživači su zaključili da je ženski mozak sposoban da obavi, pa čak briljantno da izvrši komplikovane zadatke i to sa manje energije i manje neurona.

“Žene su pokazale veću efikasnost uz korišćenje manjeg neuronskog materijala”, ističe se u studiji američkih i španskih naučnika.

Rezultati istraživanje pokazuju da veličina mozga nije bitna kada su žene u pitanju, kazao je Trevor Robins, profesor kognitivne neuronauke na Univerzitetu u Kembridžu.

“Manji obim bi mogao da znači bolje upakovane nervne ćelije ili međusobno aktivnije prenošenje signala”, izjavio je on za list “Sandej tajm”. “A to znači da ženski mozak bolje funkcioniše”, zaključio je.

Izvor: Tanjug

Šta mislite o članku?

150 points
Upvote Downvote

Autor teksta: Dragan
Izvor:

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

0 komentara

Dzej jos ne zna da ce postati deda

Second hand kod Goce Tržan?