in

Slavite li 8.mart?

Kao i svake godine i ove se postavlja pitanje da li treba obeležavati 8.mart ili ne. Da li je ovo “Dan za prava žena” ili “Međunardoni dan cvećara” glasajte u našoj anketi.

Zagovornici proslave ukazuju da je to dan kada bi trebalo da se ukaže na sve one aktivistkinje koje su se vekovima borile za prava žena i učinile da one danas imaju ista prava kao muškarci.

Oni smatraju i da je to dan kada treba ukazati na diskriminaciju žena koja i dalje postoji, na njenu zanemarenu ulogu u političkom životu, na često degradiranu ulogu na poslu i “ropski” rad u kući.

Protivnici proslave 8. marta uglavnom tvrde da se radi o prazniku zaostalom iz komunizma. Smatraju da je proslava tog praznika poniženje za ženu, jer zašto bi samo jedan dan u godini one bile zasipane cvećem i pažnjom, a ne mnogo češće.

Starije generacije pamte da se na današnji dan u školu nije išlo bez buketa za učiteljicu, niti vraćalo bez poklona, koji su deca sama poravila, za mamu.

Oni koji su radili u vreme samoupravljanja ispričaće da se 8. mart slavio po kolektivima, uz pićence i mezetluk, s tim što bi slavljenice otišle kući da “podmire” decu, a kolege slavile žensku ravnopravnost do kasno u noć.

Da li je 8. mart praznik žena, majki, sestara, baka, prijateljica… ili je “Međunarodni dan cvećara” i feministkinja koje su dočekale svojih pet minuta na svim medijima, ostaće, verujemo, predmet polemike i nadalje, a da li vi smatrate da za 8. mart treba ukazati posebnu pažnju damama glasajte u našoj anketi:

[poll id=”2″]

Šta mislite o članku?

150 points
Upvote Downvote

Autor teksta: Dragan
Izvor:

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

0 komentara

Škorpija se oblači seksi, Bik udobno, Rak…

Željko Joksimović ulazi na Farmu!?