in

Zašto se za tebe “lepe” kreteni

Opet si se zaljubila u oženjenog? Tvoja nova devojka je, shvatio si to nakon nekoliko meseci, ljubomorna koliko i prethodna? Evo zašto nam nove veze brzo donose stare nevolje.

Prijatelj je konačno odlučio da prekine vezu u kojoj je mnogo pretrpeo i propatio. Svi iz njegovog okruženja s olakšanjem odahnu. Međutim, isti prijatelj vas uskoro obavesti: “Ovoga puta upoznao sam ženu svog života”. U početku ste svi zadovoljni, a onda zadovoljstvo ustupa mesto zaprepašćenju. Jer vaš prijatelj i s novom ljubavlju zapada u istu situaciju u kojoj je bio i ranije. Pojavili su se isti problemi, a jedino što se promenilo jeste ime “nove žene njegovog života”.

Pozadinu takvog ponašanja čine pre svega iskustva stečena u detinjstvu. Ta iskustva ponavljamo sa partnerom, odnosno nesvesno pokušavamo da ih rešimo kroz ljubavnu vezu. Čak i kad nam ništa ne ide od ruke, to potvrđuje našu sliku sveta, pa stičemo osećaj sigurnosti i kontrole u smislu “znao sam da će se ovo desiti”.

Tako neke osobe uvek pronalaze partnera koji ne radi i pritom joj nimalo ne pomaže u domaćinstvu. Ključ je u njihovom detinjstvu: najčešće su to osobe koje su odrasle bez oca, uz majku koja je mnogo radila kako bi se izborila sa finansijskim teškoćama.

Žene koje stalno “uleću” u veze sa oženjenim muškarcima, na primer, često imaju nizak stepen samopoštovanja. Takve žene ne mogu ni da zamisle da bi neki slobodan momak baš njih izabrao i da pritom ima “ozbiljne namere”. To mogu biti i žene koje su u detinjstvu bile debeljuškaste, ili su imale sestru lepoticu kojoj su se svi divili, na primer. Sada, u ulozi ljubavnice, one zapravo uživaju u pažnji svog partnera i u “pobedi” nad drugom ženom, suprugom svog ljubavnika. Međutim, taj “trijumf” ne može da traje dugo jer se ljubavnik, po pravilu, uvek vraća svojoj ženi, pa se slatka pobeda pretvara u gorak poraz, pišu psihoterapeuta Julije Pejrano i bračni i porodični terapeuta Sandra Konrad, u knjizi “Tajna šifra ljubavi”.

Jasno je, dakle, da kada nismo svesni svojih iskustava i kada ih se nismo, kroz terapiju na primer, oslobodili, ona se stalno ponavljaju i zagorčavaju nam život. Zato je potrebno da postanemo svesni obrasca po kome biramo svoje partnere, jer ta svest predstavlja pola puta do ostvarenja srećne i trajne veze.

Srećnu vezu ćemo ostvariti samo onda kada postanemo svesni šta nije valjalo u staroj vezi i kada prilikom biranja partnera vodimo računa da on ima osobine koje su nam u prethodnoj vezi nedostajale, čije nam je odsustvo u toj istoj vezi zagorčavalo život.

Izvor: Mondo

Šta mislite o članku?

150 points
Upvote Downvote

Autor teksta: Dragan
Izvor:

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

0 komentara

Najgluplje muške fore za muvanje!

Ko kaže da veličina nije bitna?!