in

Kriza je, ali se za silikone uvek nađe

Više muškaraca traži da hirurškim putem dođu do takozvanih „pločica“ na stomaku, nego što žene traže ugradnju veštačkih grudi, kaže specijalista plastične rekonstruktivne i estetske hirurgije primarijus doktor Duško Ivić.

„Iako je rasprostranjeno mišljenje da su na podvrgavanje hirurškim zahvatima radi lepote uglavnom spremne žene, to je predrasuda, jer muškarci su među pacijentima jednako česti kao i žene, a nekada i češće od njih“, kaže Ivić koji 15 godina radi kao plastični hirurg u prijedorskoj bolnici „Doktor Mladen Stojanović“.

On objašnjava da se muškarcima koji žele mišićne „pločice“ na stomaku radi liposukcija, odnosno uklanjanja višak masnih naslaga, kao što se kod žena to najčešće radi na stomaku, na podbratku i na kukovima.

„Osim iz BiH, imamo pacijente iz mnogih evropskih zemalja kojima je puna cena usluge kod nas opet višestruko jeftinija nego u njihovim zdravstvenim ustanovama“, naglašava Ivić.

Kada je reč o implantima, on pojašnjava da je od pre dve godine prisutan trend ugradnje ne više silikonskih grudi, nego onih sačinjenih od bioloških materijala.

„Ti implanti su skuplji, ali i bezbedniji, jer se, za razliku od silikona, kroz biološki materijal normalno rade ultrazvuk i mamografija, a u slučaju pucanja implanta biološki materijal – jedna vrsta celuloze, resorbuje se u organizmu kao svaki drugi deo tkiva, dok kod silikona postoji opasnost od apsorpcije i komplikacija, poput masne embolije“, navodi Ivić.

Ivić je naglasio da druga predrasuda, kada je reč o kozmetologiji i estetskoj hirurgiji, jeste da za uepšavanje nema novca u vreme krize.

„Godinama sam lekar konsultant u jednom privatnom studiju lepote i krize u tom poslu nema. Najtraženije usluge su trajno i bezbolno uklanjanje dlaka koje radimo medicinskim, a ne kozmetološkim laserom, što znači da tretman može raditi samo lekar, a potom i razni antiejdžing programi, poput podmlađivanja kože lica, vrata i ruku, te uklanjanje bora“, navodi Ivić.

On ističe da je popularan i tretman uvećanja ili korekcije usana takozvanim filerima, ali da i tu postoji novina, odnosno povećanje usana sopstvenim masnim tkivom.

Korisnici kozmetoloških usluga i usluga plastične rekonstruktivne i estetske hirurgije jesu osobe svih uzrasta i, bez obzira na to da li su zdravstveno osigurani, ove usluge plaćaju najčešće u punom iznosu.

Izvor: SRNA

Šta mislite o članku?

150 points
Upvote Downvote

Autor teksta: Dragan
Izvor:

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

0 komentara

Bojan Bjelić našao utehu na moru

I tetovaža govori kako je s tobom u krevetu