in

Zajednički život ubija ljubav?

Kada poželite da živite sa partnerom, budite spremni na kopromis ukoliko ne želite da se svađate oko računa, kućnih poslova, neprijatnih navika onog drugog.

Rezultati nedavnog istraživanja sprovedenog u Britaniji pokazali su da čak 23 odsto parova u ozbiljnoj vezi žive odvojeno i da taj broj ubrzano raste. Broj muškaraca i žena koji “zajedno žive odvojeno” porastao je za 40 odsto u prošloj deceniji, piše “Dejli mejl”.

Među slavnima koji praktikuju takav način života su glumica Helena Bonam Karter i njen suprug, reditelj Tim Barton, koji žive u susednim kućama.

Rezultati istraživanja pokazuju da parovi žive odvojeno jer partneri ne žele da žrtvuju svoju nezavisnost. Često je reč o partnerima koji su se pronašli u kasnijim fazama života, kad je svako od njih već formirao svoje životne navike i nije spreman na prilagođavanje.

Neki su uredili svoje domove tako da u njima nema prostora za drugu osobu, neki su izašli iz dugog braka i ne žele da se vrate u porodičnu rutinu.

“Kad živite u odvojenim domovima, vi ste gost kad dođete u posetu, a prema gostima su uvek ljubazni. Takođe, ne morate da se svađate zbog računa, ne prepirete se zbog kućnih poslova i slično”, tvrdi autorka knjige “Heartbreak Hotel” Debora Mogač.

Život pod zajedničkim krovom, smatra Mogačova, menja odnos; više ne uživate u romantičnim dolascima i odlascima.

“S druge strane, kada ne živite zajedno uvek ćete se poljubiti kad se sretnete i imaćete novosti koje možete podeliti. Nećete uzimati jedno drugo zdravo za gotovo. Doterivaćete se pre nego što se vidite i nećete šetati stanom u ispranoj trenerci”, objašnjava spisateljica.

“Možete viđati prijatelje koje vaša druga polovina ne voli i raditi ono što se njemu ne sviđa. Njegove neugodne navike su mnogo manje neprijatne kada znate da ćete sutra biti odsutni”, dodaje Mogačova.

Spisateljica smatra da nikada ne smemo očekivati da nam druga osoba bude sve. Zajednički život može biti veliki teret, od druge osobe se očekuje da bude ljubavnik, prijatelj, “menadžer”, kuvar, kućna pomoćnica…Ukoliko par ne živi zajedno, biće manji pritisak na partnere.

Debora Mogač procenjuje da će u budućnosti biti sve veći broj parova koji će živeti zajedno, a odvojeno.

Zajednički život, ipak, ne mora biti “robija”. “Voleli su se do kraja života”, čak i pod istim krovom, nije samo rečenica iz bajke već životna činjenica potvrđena više puta. Ukoliko vi i vaš partner planirate brak, ili zajednički život, kliknite OVDE i proverite da li ste spremni za taj korak.

Izvor: Mondo

Šta mislite o članku?

150 points
Upvote Downvote

Autor teksta: Dragan
Izvor:

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

0 komentara

Boban Rajović odneo pobedu ispred Perišića i Lukasa

Abramovičeva jahta više nije najveća na svetu