in

Staklene ili plastične naočare za sunce?

Oči treba zaštititi od UV zračenja, koje može ozbiljno da ošteti vid. Naočare za sunce treba da imaju oznaku „UV400“, i ram koji prati liniju oka.

Poput kože, i oči reaguju na veliku količinu sunčevog zračenja. Ukoliko su preterano izložene suncu bez zaštite, na očima može da se javi katarakta, koja u krajnjem slučaju vodi u slepilo. Potvrdu ovome daje primer Indije u kojoj ima najviše slepih, jer su stalno izloženi UVB zračenju.

„Na pogubno delovanje UV zračenja upozorava i Svetska zdravstvena organizacija, navodeći da oštećuje kožu, oči i imuni sistem“, kaže za „Novosti“ farmaceut, doktor multidisciplinarnih nauka Suzana Miljković, predsednik Centra za negu zdravlja i lepote, čija je primarna aktivnost zaštita od štetnog delovanja sunca.

Idealna zaštita očiju su naočare sa oznakom „UV400“. Sa oblikom, koji pokriva čitav predeo oko očiju i dodiruje lice, da bi sprečio prodor zračenja iz različitih uglova, koje nastaje zbog odbijanja sa okolnih površina. Smatra se da su najbolje naočare od polikarbonata. Odlično štite u celoj oblasti ultravioletnog dela spektra jer sadrže UV filtre, a kada se lome nisu opasne kao staklo, što je veoma važno za decu.

I za decu je veoma važno da štite oči, noseći naočare zato što ona mnogo vremena provode u pesku na plaži igrajući se. Tu je dupla doza zračenja, jer zraci padaju direktno na njih, kao i na vodenu površinu od koje se odbijaju.

Imajući na umu sve navedeno, preporuka stručnjaka je da se deci od malih nogu stvara navika korišćenja naočara za sunce, što roditelji treba da pokažu ličnim primerom.

Pored naočara, poželjno je da se koriste i šeširi širokog oboda, koji u značajnoj meri smanjuju zračenje koje dolazi do oka, ali i čitavog lica.

Za letnje dane i uživanje u odmoru preporučuje se boravak u hladu između 10 i 16 časova, odeća dugih rukava i nogavica od prirodnih materijala, kao i korišćenje preparata za zaštitu od sunca širokog spektra zaštite i odgovarajućeg faktora zaštite.

Koža oko očiju, kapci i strukture oka, na koje zračenje direktno deluje, vrlo su osetljivi. Na njima se često razvijaju maligne promene. Naravno, najviše kod osoba koje mnogo vremena provode na otvorenom, a bez zaštite, odnosno naočara.

„U svakom slučaju, treba zapamtiti da oči reaguju na velike količine zračenja. Prva reakcija je fotokeratitis, poznat i kao ‘snežno slepilo’. Može biti veoma bolan, traje nekoliko dana, a zatim spontano nestaje. Posledica ovog stanja je povećana osetljivost oka na svako sledeće izlaganje zračenju, ali i trajna oštećenja oka koja se razvijaju progresivno i daju makularnu degeneraciju, odnosno gubitak oštrine vida u centralnom vidnom polju, kao i kataraktu. Oba oboljenja mogu dovesti do slepila, najčešće posle 50. godine, ali je dokazano da je značajan faktor njihovog nastanka i razvoja upravo UV zračenje Sunca, kao i solarijuma, ukoliko oči nisu zaštićene“, ističe dr Miljković.

Šta mislite o članku?

150 points
Upvote Downvote

Autor teksta: Dragan
Izvor:

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

0 komentara

SPEKTAKL: Lukas zapalio Marakanu!

DRAMA: Ceca sprečila Gocinog sina da upadne na Farmu