in

Prozor koji hladi prostoriju!?

Prozor koji apsorbuje toplotu i održava temperaturu u prostoriji, menja boju sa promenom temperature i zamračuje prostoriju, izmislio je Nebojša Zec, novosadski student.

Nebojša Zec, student master studija hemije iz Novog Sada, osvojio je u Mariboru prvo mesto na Međunarodnoj konferenciji mladih istraživača za model prozora koji apsorbuje toplotu i sam održava temperaturu u prostoriji.
Iako je po Nebojšinim rečima nagrada došla neočekivano, predstavlja potvrdu dugogodišnjeg rada.

“Ne mogu reći da sam očekivao, jer ipak nisam znao kakve radove će prezentovati ostali studenti, ali s obzirom na trud i vreme, kao i na dobijene rezultate, verovao sam da će naša prezentacija proći zapaženo. Sve u svemu, pre samog seminara nisam očekivao neke nagrade”, kaže Nebojša Zec za “24 sata”.

Prema njegovim rečima, nagrađeni rad je deo dugogodišnjeg istraživanja.

“Napravili smo model prozora koji menja boju sa promenom temperature (iz skoro bezbojne u tamno plavu) i pri tome apsorbuje toplotu. Tako da istovremeno služi za npr. automatsko zamračivanje prostorija na visokoj temperaturi i za održavanje konstantne temperature u staklenicima bez utroška energije”, objašnjava Nebojša koji je istraživanje radio u laboratoriji za analitičku hemiju pod rukovodstvom dr Milana Vraneša i dr Slobodana Gadžurića.

Rezultati predstavljeni na konferenciji su i ranije privlačili pažnju naučnika iz ove oblasti.

“Rezultati do kojih sam došao prošle godine objavljeni su u prestižnom međunarodnom časopisu. Takođe smo ih krajem prošle godine prezentovali i na Festivalu nauke u Novom Sadu gde smo bili zapaženi”, kaže nagrađenii student.

Mladi naučnik objašnjava da je nagrada za osvojeno prvo mesto simbolična, ali je vrednost susreta mladih naučnika mnogo veća.

Konferencija je trajala dva dana tokom kojih su učesnici mogli da u 15 minuta izlože svoje radove. Nakon toga izglasani su učesnici koji su najbolje govorili.

Nebojša završava master studije i planira doktorske studije

“Hoću da upišem doktorske studije, ovde na fakultetu, a za kasnije još nisam siguran. Možda nastavim u inostranstvu, a postoji mogućnost i da ostanem na fakultetu.” U svakom slučaju, Nebojša smatra da će mu poznanstvo sa mladim hemičarima iz drugih zemalja biti korisno u daljem radu.

Ovo nije prva pobeda novosadskih studenata na konferenciji mladih istraživača. Naime, prošle godine prvo mesto je osvojio student doktorskih studija hemije Pavle Jovanov, a njegov rad se bavio razvijanjem metoda za određivanje pesticida u uzorcima meda.

Izvor: Mondo

Šta mislite o članku?

150 points
Upvote Downvote

Autor teksta: Dragan
Izvor:

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

0 komentara

Izbacili ga iz škole zbog “bekamovke”!?

Rakovi – srećan rođendan!