in

Sud u Strazburu odlučuje čija je „Bitka na Neretvi“

Razrešenje poseda nad pravima za filmski ratni spektakl “Bitka na Neretvi” odrediće Sud u Strazburu jer sam državljanin Hrvatske, zemlje koja je odnedavno članica Evropske unije – kaže za „Blic“ reditelj Veljko Bulajić kojeg je Filmski centar Sarajevo tužio Opštinskom sudu u Sarajevu zbog neovlašćene prodaje prava na filmove „Bitka na Neretvi” i “Kozara”.

Adis Bakrač, direktor „Filmskog centra Sarajevo“, tvrdi da poseduje dokaze da je “Bitka na Neretvi” bosanskohercegovački film i traži od Bulajića obeštećenje na ime naknade materijalne štete zbog neovlašćene prodaje filmova “Bitka na Neretvi” i “Kozara”.

– Oba filma su snimljena u produkciji “Bosna filma” i “Sutjeska filma” i od Suda tražimo da zabrani Bulajiću zaključivanje ugovora sa trećim licima – navodi Bakrač.

S druge strane, reditelj najvećeg i najskupljeg filmskog ratnog spektakla Titove Jugoslavije za „Blic“ ističe da je preko jedne zagrebačke advokatske kancelarije predao slučaj Sudu u Strazburu i da je siguran da će njegove odluke biti veoma neprijatne za ljude iz „Filmskog centra Sarajevo“.

– Gospoda iz “Filmskog centra Sarajevo” su u ogromnoj zabludi jer je “Bitka na Neretvi” nastala u koprodukciji “Jadran filma”, “Bosna filma” i “Radne zajednice – Bitka na Neretvi”. Kasnije su međunarodnu koprodukciju podržale po jedna nemačka, američka i italijanska producentska kuća. Prihodi od filma treba da se ravnopravno dele na tri dela – kaže Bulajić.

Reditelj koji je poreklom iz Crne Gore ne odustaje od teze da je “Bitka na Neretvi”, pre svega, autorski hrvatski film jer su na sve najvažnije kreativne procese u filmu presudno uticali Hrvati.

– Reditelj, pisac scenarija, scenograf… najdgovornija mesta na snimanju filma zauzimali su Hrvati. Svuda u svetu “Bitka na Neretvi” se najnormalnije tretira kao hrvatski autorski film. Moram da podsetim ljude iz “Filmskog centra Sarajevo” da je ratno ministarstvo kulture u Mostaru potpuno van zakona predalo prava ko zna kome o čemu će istinu utvrditi Sud u Strazburu – pojašnjava Bulajić.

Srce me boli zbog “Kozare”

Poznati jugoslovenski reditelj ne krije razočaranje stanjem kopija filmova “Bitka na Neretvi” i “Kozara” i napominje da “regularni vlasnici prava” nisu uspeli da modernizuju i osveže te kopije, a zaradili su hiljade evra na njihov redistribuciji.
– „Kozara“ jeste bosanskohercegovački film jer je nastao u produkciji „Bosna filma“, ali je sramno koju su kopiju nedavno prikazali u bioskopu „Evropa“ u Zagrebu. Srce me je bolelo dok sam to gledao. Slična situacija je sa filmskim kopijama “Bitke na Neretvi” i zato će Sud u Strazburu praktično spasiti te filmove – kaže Bulajić.

Šta mislite o članku?

150 points
Upvote Downvote

Autor teksta: Dragan
Izvor:

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

0 komentara

CEO SVET PEVA CECU: Momak sa Kariba peva „Pet minuta“!

Miligram napravio odličnu žurku u Bijeljini