in

Najveća zgrada na svetu ima i veštačko sunce!

Najveća zgrada na svetu otvorena je u Kini – ima svoju plažu, bioskope, radnje i repliku mediteranskog sela.

Ispod oblaka smoga u Čengduu, talasi zapljuskuju peščanu obalu, a slani povetarac duva preko plaže dok 6.000 izletnika uživa u zalasku sunca i ribljim specijalitetima i čeka multimedijalni muzički spektakl zbog kojeg iz vode izranja ogromna bina.
Četvrti po veličini grad u Kini je možda udaljen 1.000 kilometara od obale, ali ga to ne sprečava da ima sopstvenu rivijeru – i to u upravo otvorenoj, najvećoj zgradi na svetu.

Stotinu metara visoka građevina od plavog stakla, prostire se duž 500 metara i Globalni centar novog veka može da se pohvali izletištem pored mora, bioskopom sa 14 sala, olimpijskim klizalištem, dva hotela od pet zvezdica, jednim mediteranskim „šoping“ selom i brojnim kancelarijama.

U zgradi koja se prostire na 1,7 miliona kvadratnih metara moglo bi da stane 20 Sidnejskih opera. Njeni tvorci želeli su da postane „mesto koje komanduje svetu i na koje svet gleda sa poštovanjem“, piše „Gardijan“.

Smeštena u centru Tianfu distrikta, domu finansijskih, IT i biohemijskih industrija, zgrada se širi u svim pravcima i nadvija nad obližnji umetnički centar Zaha Hadid koji je sa 140.000 kvadratnih metara patuljak u poređenju sa novim centrom.

Zgrada je, kažu njeni tvorci, inspirisana dubokom okeanskom kulturom, galebovima i talasima.

Šta mislite o članku?

150 points
Upvote Downvote

Autor teksta: Dragan
Izvor:

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

0 komentara

Bio sam nevaljao!

ISKORISTI ME: Poslušajte novu Akijevu pesmu