in

Izgubio si želju za seksom?

Znamo da prosečan muškarac pomisli na seks svakih osam sekundi. Ali ne znamo zašto. Možda što seks, ili barem nagoveštaj seksa, nikada nije bio toliko pred našim očima koliko je sada. Da li to znači i da ga zaista imamo često?

Studija koja je 2006. godine objavljena u časopisu Human Nature otkriva da seksualni nagon kod žena počinje postepeno da opada od onog trenutka kada se ona shvati da se nalazi u dugoj i stabilnoj vezi. Sa druge strane, ista studija pokazuje da libido muškarca ostaje neumanjen bez obzira na to da li je on u vezi ili ne.

 

Međutim, bilo to istina ili ne, moderan način života nam dokazuje suprotno. Procenat muškaraca koji, nakon napornog dana tvrde da nisu ni za šta a kamoli za seks je visok, a sve je više žena koje se žale na umanjeni libido svojih partnera.

Priroda nam je poklonila seksualni nagon kako bismo bili u stanju da produžimo vrstu. Psihijatri otkrivaju da su različiti hormoni odgovorni za naše želje i porive tokom različitih stadijuma u vezi.

Na početku, tu je požuda koja nas kao prave životinje privlači jedne drugima i tera da radimo sve one prljave i bezobrazne stvari. Ona u proseku traje oko devet meseci i za nju su zaslužni testosteron, estrogen, azot monoksid i feromoni. A pošto smo ipak ljudi, a ne životinje koje se najčešće razilaze kad se “obavi posao”, nakon perioda požude dolazi faza zaljubljenosti koja traje do otprilike 18 meseci. Ona  postoji zahvaljujući pravom koktelu neurotransmitera uključujući epinefrin, norepinefrin, dopamin, serotonin i feniletilamin – jednom rečju opasna doza stimulansa.

I poslednja “posvećena” faza je posledica oksitocina i antidiuretskog hormona koji podstiču povezivanje sa partnerom. Ali, loša strana je što oni smanjuju seksualnu želju pa ćete u fazi kada nekoga najviše volite, najmanje želeti da spavate s njim!?

Naravno, kao inteligentna ljudska bića, teško da možemo dozvoliti da nama upravlja samo gomila hormona. Zato je prvi korak u pronalaženju izgubljene seksualne bliskosti taj da utvrdite da li postoji još nešto što ne valja.

Gubitak želje može biti i maska za neki drugi problem, poput erektilne disfunkcije ili svađe, na primer, jedan od partnera se može namerno suzdržavati od seksa kako bi kaznio onog drugog zbog neke nesuglasice. Najbolje bi bilo da preispitate i sebe i partnerku, kako biste isključili mogućnost da vas nešto osim hormona sprečava da imate onakav seksualni život kakav biste želeli. Tek kada rešite taj problem, možete biti uspešni u borbi protiv biologije, piše “Men’s Health”.

Naterajte hormone da rade u vašu korist. Jedno od naizgled jednostavnih rešenja je da počnete da imate seks sa partnerkom što češće i po svaku cenu. Jer hemijski nalet koji dobijate tokom seksa izaziva zavisnost. Dakle, što vam seks bude češći i žešći, više ćete želeti da se on ponovi. Jer, iako postoji hiljadu i jedan razlog da izbegnete seks – posao, spavanje, deca, stres – svi mi biramo da te razloge ignorišemo na početku veze, kada nama upravlja hormonski koktel koji nas tera na to. Ali, vi i kasnije možete nadmudriti taj hormonski koktel i odlučiti da ignorišete sve razloge da nemate seks – i da se jednostavno koncentrišete na razloge da ga imate.

Ne potcenjujte vrednost seksa “na brzaka”. Postoji nešto izuzetno uzbuđujuće u brzinskom “dovatavanju” na kuhinjskom stolu pre nego što započnete dan. Takođe, dobra ideja je da razgovarate o svemu tome – ali ne previše. Saslušajte jedno drugo ali nemojte nabijati jedno drugom komplekse. Osnove psihologije nas uče da su najplodonosniji načini dopiranja do druge osobe u stvari pozitivni iskazi poput “Volim kad mi to radiš” ili “Zar ne bi bilo super kad bi…”, umesto negativnih, kao što je “Priznaj da ti više nisam privlačan.”

Morate razbiti rutinu kako vođenje ljubavi ne bi dobilo status još jednog kućnog posla. To ne znači da morate kupiti sado – mazo rekvizite ili predložiti seks u troje. To jednostavno znači da morate da mislite van uobičajenih okvira. Iako vam je seks na početku veze bio fenomenalan, uobičajeni potezi mogu dosaditi.

Trik je u tome da promenite svoj pristup – i tako ćete lako prevariti i svoj i njen mozak da misli da se nešto drugačije događa. Dovoljno je da, na primer, pokušate da imate seks (ili barem predigru) u kolima u nekoj zabačenoj uličici. Ili da kupite lubrikant koji nikada niste koristili. Ili da zajedno izaberete neko seksi pomagalo, i nakon toga zajedno smislite način kako da ga koristite. Postoji bezbroj načina da oživite strast – samo je važno pronaći onaj koji će vama odgovarati.

Ali, nemojte ni očekivati da se sve promeni preko noći. Iako zvuči dosadno, na svemu u životu je potrebno raditi, pa čak i na dobrom seksu.

 

Izvor: Mondo

Šta mislite o članku?

150 points
Upvote Downvote

Autor teksta: Dragan
Izvor:

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

0 komentara

Ceca na prijemu kod Dodika

Radio “Studio D” iz Srebrenika sprema veliku feštu povodom 16-og rođendana!