in

Ko ima moć u vezi?

Normalno je da u svakoj vezi povremeno dođe do nesuglasica i svađe, ali šta time zaista želimo da postignemo? Nekad branimo svoja ubeđenja, inatimo se, nervozni smo, želimo da nametnemo svoje mišljenje.

Ipak, najviše se svađamo kada želimo da dokažemo ko ima moć u vezi, pokazala je nova studija.
Istraživači su definisali dva razloga zbog kojih najčešće dolazi do svađe. U najvećem broju, to su situacije kada se jedna strana oseća zapostavljeno, ili kada misli da je ugrožena i pod pretnjom, odnosno da je partner previše kritičan i zahtevan.

Ispostavilo se da najveći broj učesnika istraživanja nije spreman da trpi kritiku od partnera i da zbog toga najčešće ulazi u raspravu.

Profesorka psihologije i neurologije, Kejt Sanford, koja je predvodila studiju, tražila je od učesnika istraživanja da objasne na koji način su njihovi ljubavni partneri mogli da promene svoje ponašanje u cilju rešavanja konflikta.

Kada je trebalo da odgovore na to pitanje, većina učesnika odgovorila je da je partner mogao da prestane da im protivreči i da se ponaša nadmoćno. Drugim rečima, rezultati pokazuju da većina želi da ima kontrolu i moć u vezi i da nije spremna na kompromise kada je o tome reč.

„Uobičajeno je da su partneri osetljivi kada su u pitanju odnosi moći i kontrola kada se donose odluke u vezi“, rekla je Sanfordova.

Naravno da će ponekad doći do svađe sa partnerom, ali da li ste razmišljali o tome zašto se svađate? Bilo da zaista mislite da ste u pravu ili želite da pokažete da držite „konce u svojim rukama“, kada shvatite šta je razlog, znaćete i kako da najbolje rešite problem.

Izvor: Mondo

Šta mislite o članku?

150 points
Upvote Downvote

Autor teksta: Dragan
Izvor:

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

0 komentara

Goga Sekulić: „Ne znam kako ću preživeti! Suprug mi je umro na rukama“

Srbin (Travolta) juri Amerikanca (De Niro)