in

Čudå su mögućå: Amerikanac Majk se iz kome probudio kao Johan i govori samo švedski

Amerikac Majk Boutrajt (61), koji je pre nekoliko meseci pronađen u nesvesnom stanju u jednom motelu u Kaliforniji, probudio se sa amnezijom i uopšte se ne seća svog ranijeg života, već sebe neziva Johan Ek i govori samo švedski.

Prema pisanju lokalnog list “Dezert spring”, Boutrajt je u februaru pronađen bez svesti u motelu u Palm Springsu, a policija koju su vlasnici motele pozvali prebacila ga je u Pustinjski regionalni medicinski centar.

U bolnici su konstatovali da je u grad najverovatnije došao zbog teniskog turnira u Koačela veliju, jer je sa sobom imao odgovarajuću sportsku opremu, kao i pasoš, kalifornijsku ličnu kartu, karticu socijalnog osiguranja i medicinsku karticu za veterane, pomoću kojih je utvrđen njegov identitet.

U martu su lekari konstatovali da ima prolaznu globalnu amneziju, stanje izazvano psihičkom ili emotivnom traumom, koje ume da potraje po nekoliko meseci. Ovo stanje karakterišu gubitak pamćenja, iznenadna i neplanirana putovanja, a ponekad i usvajanje novog identiteta.

Medicinsko osoblje i socijalni radnici nisu uspeli da pronađu njegove najbliže rođake, a još uvek se tačno zna ni odakle je, jer mu u identifikacionim dokumentima piše da je rođen na Floridi, dok ga fotografije iz mlađih dana prikazuju u Švedskoj.

Švedski podaci pokazuju da je Boutrajt tamo živeo između 1981. i 2003, a nekoliko Šveđana je u utorak izjavilo da su ga upoznali kao Amerikanca koji se interesuje za istoriju srednjeg veka i košarku.

Olof Sahlin, koji ga je 1985. upoznao zahvaljujući zajedničkom intersovanju za istoriju strednjeg veka, opisuje ga kao “simpatičnog i telentovanog, možda pomalo rezervisanog”. Sahalin kaže da ne zna kako je Boutrajt u Švedskoj zarađivao za život, osim što je kraće vreme bio personalni asistent u Građevinskom sektoru.

Ne seća se sina i dveju supruga

– Boutrajt se ne seća svog sina i dveju bivših supruga, a takođe ne zna ni kako da promeni novac, da koristi javni prevoz, da potraži privremeni smeštaj kao što su hoteli ili skoništa za beskućnike – ispričala je za medije Liza Hant-Velaskez, koja mu je dodeljena kao socijalna radnica.

Nama nikakvih prihoda ni osiguranja, što dodatno komplikuje njegovo lečenje u bolnici. Ima veoma malo novca kome može da pristupi, samo 180 dolara, a raspolaže i sa nekoliko bankarskih računa u Kini, ali moće da pristupi samo jednom od njih, na kom je 7 dolara. Osim amnezije, zdravlje mu je dobro, a lekari razmišljaju kako bi moglo da se obezbedi da nakon izlaska iz bolnice ne ostane na ulici.

Samog Boutrajta trenutno podjednako muči neizvesnost upogledu prošlosti i budućnosti.

– To me ponekad stvarno rastuži, a ponekad pobesnim. Zbog čitave te situacije, zato što nikoga ne znam, nikoga ne prepoznajem – kaže on.

Šta mislite o članku?

150 points
Upvote Downvote

Autor teksta: Dragan
Izvor:

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

0 komentara

Mirjana Karanović glumi majku Nikole Tesle

Ja sam bio bilijarder..čitav minut!