in

Odeća koja menja boju?

Od sićušnih kristalnih strukutra koje se nalaze u krilima tropskih leptira, mogla bi da se napravi garderoba koja menja boja, tvrde naučnici.

Jedva primetne razlike u slojevima leptirovih krila prave različite boje, otkrili su istraživači.
Oni smatraju da bi ovaj proces mogao da se primeni i na materijale od kojih se pravi odeća, koja bi na zahtev ili u zavisnosti od ugla gledanja mogla da promeni boju.

Kod tri leptira na kojima je vršen eksperiment, primećeno je prelivanje u duginim bojama, koje se menja u zavisnosti od ugle gledanja.

Zaključili su da Ulysses vrsta leptira ima plavo-zelenu boju kada se gleda odozgo, dok je Papilio peranthus žuto-zelene boje. Treći leptir, Emerald Swallowtail je zelene boje.

Međutim, kada se posmatraju iz drugog ugla, sva tri leptira „dobijaju“ tamnoplavu boju.

Kako bi ispitali zbog čega je to tako, naučnici su posmatrali krila kroz specijalni mikroskop i zaključili su da ona kod svake vrste sadrže različit broj određenih čvrstih, ravnih i vazdušastih slojeva.

Ovakva struktura krila slična je strukturi ogledala koje reflektuje samo određene talasne dužine boja i svetla, piše „Dejli mejl“.

Naučnici veruju da bi ovo otkriće moglo da vodi pravljenju dizajnerskih materijala koji bi menjali boju. Na isti način, mogli bi da se naprave i komadi odeće koji su preko dana neutralnije boje, a kada padne noć – menjaju se u neku upadljivu boju.

Izvor: Mondo

Šta mislite o članku?

150 points
Upvote Downvote

Autor teksta: Dragan
Izvor:

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

0 komentara

Dečko, ma gde si ti pošao?

Karleuša uzvraća udarac!