in

Kako na alkohol reaguju muškarci, a kako žene?

Muškarci i žene imaju različite razloge zašto piju i različito se osjećaju jutro nakon izlaska, pokazuju nova istraživanja. Otkriveno je kako muškarci potežu za pićem kada su ljuti, dok su žene više depresivne ujutru, nakon noćnog izlaska. Također, pokazalo se da alkohol nema nikakvo dejstvo pri utapanju tuge.

“Ove muško-ženske razlike u skladu su sa još nekoliko izveštaja o tome kako muškarci i žene različito reaguju na stres, osjećanja i raspoloženje te korištenje supstanci”, rekla je Vallery Harder, profesorica psihijatrije na Univerzitetu u Vermontu i vodeća autorka studije.

Da biste shvatili raspoloženja i alkoholne navike ljudi, Harder i njeni kolege koristili su interaktivni program za snimanje glasa, poput onih u call centrima. U studiji je učestvovalo 246 osoba, starosti između 21 i 82 godine, a sve su imale problem sa pićem, koji je potvrdio njihov ljekar. Učesnici su prošli kroz alkoholni tretman, a zatim su pozivani svakog dana tokom šest mjeseci kako bi dali izjveštaj o svojim raspoloženjima, nivou stresa i problemima s pićem.

Muškarci koji su osjećali ljutnju imali su veće šanse da piju nego oni koji nisu bili ljuti. “Radeći na strategijama za muškarce koji imaju problema sa pićem i kontrolisanjem bjesa, moglo bi se doći do novog pristupa u liječenju alkoholizma. Rješavanjem negativnih emocija mogla bi se povećati stopa uspješnosti liječenja od alkoholizma”, navela je Harder.

Sreća i tuga su također istraživane, ali se pokazalo da nijedna od njih nema nekog velikog uticaja na osobe da posegnu za piće. Međutim, jutro nakon konzumiranja alkohola uglavnom se javljao osjećaj tuge, pogotovo kod žena. Harder smatra da bi se ova otkrića također mogla iskoristiti. Ljudi koji misle da im alkohol popravlja raspoloženje trebalo bi da obrate pažnju na to kako se osjećaju dan nakon konzumiranja alkohola.

Autor: Balkan lifestyle

Izvor: Tip.ba

Šta mislite o članku?

150 points
Upvote Downvote

Autor teksta: Dragan
Izvor:

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

0 komentara

SUPER ŽENA: Držala muža za gaće 20 minuta i spasila ga sigurne smrti (VIDEO)

Neda, flora i fauna!