in

Švajcarski raj: Svakom stanovniku 2.000 evra mjesečno?

U Švajcarskoj je završeno posljednje prikupljanje potpisa za incijativu da svaki odrasli stanovnik te države, bez obzira na to da li ima posao ili ne, mjesečno dobija univerzalni dohodak u iznosu 2.500 franaka.

Tako uspješna nije bila još nijedna inicijativa u Švajcarskoj, pošto je od aprila prošle godine, kada je počelo sakupljanje potpisa za nju, podršku dalo više od 130.000 ljudi, prenosi Indikator.ba.

Prema toj inicijativi, onaj ko zarađuje 5.000 franaka u budućnosti bi dobijao 2.500 franaka univerzalnog dohotka i 2.500 franaka plate.

– Našom inicijativom želimo da promijenimo mišljenje u svijetu rada, koji se previše koncentriše na dobit. Univerzalni dohodak bi ljudima omogućio da traže posao koji ih zadovoljava, bez obzira na to koliko su dobro ili loše plaćeni za njega – rekao je za švajcarski časopis “20minit” ekonomista Daniel Straub, koji je pokrenuo inicijativu.

Bern-Svajcarska

Pitanje kako bi finansirali taj dohodak ostaje još otvoreno, jer računica kaže da bi za njega bilo potrebno oko 200 milijardi franaka godišnje. Dijelom bi ga finansirali iz svote koja bi se uštedjela kod socijalnih transfera, a dijelom iz poreza potrošača.

Inicijativu podržavaju i švajcarski sindikati, koji smatraju da bi s univerzalnim dohotkom ojačali položaj zaposlenih koji bi svoje radno mjesto birali s manje ekonomskog pritiska.

Na pitanje zašto takva inicijativa ima toliko podrške u jednoj od najbogatijih država na svijetu, stručnjaci odgovaraju da se Švajcarska svrstava među države u kojima su se u posljednjih 20 godina socijalne nejednakosti najviše povećale.

Autor: Balkan lifestyle/tanjug

Šta mislite o članku?

150 points
Upvote Downvote

Autor teksta: Dragan
Izvor:

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

0 komentara

KAJA OSTOJIĆ: Kažu mi da izgledam kao dobar frajer!

Volim da gledam u oči tokom seksa!