in

Rusija: Grad nauke postao prestonica votke?

Svaki žitelj poznatog sibirskog grada nauke – Koljcovo – godišnje nabavi i popije, u proseku, više od 102 litare votke, ili 10 puta više od proseka na nivou cele Rusije.

MOSKVA – Svaki žitelj poznatog sibirskog grada nauke – Koljcovo – godišnje nabavi i popije, u proseku, više od 102 litare votke, ili 10 puta više od proseka na nivou cele Rusije.

Koljcovo koje se nalazi u blizini Novosibirska, a za vreme postojanja bivšeg Sovjetskog saveza je proglašeno za jedan od najvažnijih naučnih centara u zemlji, sada je po prosečnoj potrošnji votke bez premca među stanovnicima svih većih i poznatih ruskih naselja.

Kako navodi portal Finmarket, u Koljcovu je sada fabrika za proizvodnju votke i drugih alkoholnih pića jedno od najvećih i najuspešnijih preduzeća.

Ruski sociolozi i psiholozi su objavili, proučavajući razloge zbog kojih se u Sibiru sada, ali i u vreme postojanja bivšeg Sovjetskog saveza, pilo mnogo votke da na to i te kako utiče tradicija povećane upotrebe alkohola u tom kraju zbog oštre klime. Ali, sklonost tom i drugim žestokim pićima značajno je porasala i posle sloma SSSR, jer su mnogi ljudi, ostavši bez posla i redovne zarade, utehu potražili u alkoholu.

Podaci ruske državne statistike – Rostat – pokazuju, inače, da žitelji desetomilionske ruske prestonice Moskve nabavljaju, u proseku, manje od sedam litara votke godišnje, dok je prodaja i upotreba tog pića u Sankt Peterburgu nešto veća.

Najveći „trezvenjački pojas“ Rusije, koja se prostire na teritoriji većoj od 17 miliona kvadratnih kilometara i ima, prema najnovijim procenama, oko 143 miliona stanovnika, nalazi se na severnom Kavkazu, gde žive mahom muslimani.

Žitelji kavkaskih republika Degestana, Severne Osetije, ali i Čečenije, sa stanovništvom preteženo muslimanske veroispovesti, piju, shodno svojim verskim ubeđenjima, vrlo malo votke i drugih jakih alkoholnih pića.

Poznato turističko mesto, na obronicima severnog Kavkaza – Mineralne Vode – u kome uglavnom dominira ruski živalj takođe odlukuje mala potoršnja votke, ali u drugom velikom naselju te oblasti – Pjatigorsku – situacija je već „normalna“, jer tamo svaki žitelj tog grada u proseku godišnje nabavi i popije oko deset litara ruske „vatrene vodice“, što je približno na nivou proseka u celoj zemlji.

Statistička analiza pokazuje i da primer koji, kad je reč o maloj prodaji i potrošnji alkohola, „demonstriraju“ narodi Severnog Kavkaza, nije do sada postao „zarazan“ i za neke druge republike u kojima takođe ima dosta muslimanskog življa.

Najrečiti primer u tom pogledu je Tatarstan, gde živi više od 3,8 miliona stanovnika od kojih je veliki broj pripadnika mislimanske verske zajednice. Ipak, među 20 gradova Rusije sa najvećom prosečnom potrošnjom alkohola po glavi stanovnika nalazi se čak pet mesta iz te ruske republike bogate po nalazištima nafte, a smeštene duž obala reka Volge i Kame.

Autor: Balkan lifestyle/tanjug

Šta mislite o članku?

150 points
Upvote Downvote
Dragan

Autor teksta: Dragan
Izvor:

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

0 komentara

Zbog iznude priveden radnik Helio produkcije: Od Karleuše pokušao dva puta da naplati novac!

Kres šema: Koliko su izbirljive žene, a koliko muškarci?!