in

Još jedan razlog da jedete lubenicu!

Nova studija španskih naučnika otkrila je da sok od lubenice može biti vaš saveznik kod ublažavanja bolova u mišićima nakon vežbanja.

Lubenica u najvećoj meri, ali i dinja, krastavci i tikve sadrže aminokiselinu citrulin koja je specifična po tome što utiče na smanjenje bolova u mišićima, prenosi portal Vitamini.

Ranija istraživanja su otkrila da citrulin ima antioksidativne sposobnosti i kao takav može da proizvede kiseonik u dušniku koji podstiče relaksaciju i širenje krvnih sudova, povoljno deluje kod erektilne disfunkcije (impotencije), hipertenzije i ateroskleroze.

U istraživanju je učestvovalo sedam zdravih studenata koji su u tri različita navrata, posle testa maksimalnog napora na cikloergometru popili 500 ml soka od lubenice sa sadržajem citrulina od 1,17 grama ili sok od lubenice dodatno obogaćen citrulinom od oko 5 grama citrulina ili placeba.

Rezultati su pokazali da su obe grupe koje su unosile sok od lubenice osćećale značajno manji bol u mišićima u poređenju sa placebo grupom, što pokazuje da sok od lubenice ima potencijal da postane novi funkcionalni napitak za sportiste.

Balkan LIfestyle/Kurir

Šta mislite o članku?

150 points
Upvote Downvote
Dragan

Autor teksta: Dragan
Izvor:

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

0 komentara

Naručiš tortu, dobiješ – ovo!

RECEPT BOGATIH: Seks barem četiri puta nedeljno!