in

Kada izađu iz zatvora, biće poslastičari!

Da osuđenici mogu u zatvoru da steknu kulinarsko umeće koje im pomaže da lakše odsluže duge zatvorske kazne, ali i da se kasnije bolje resocijalizuju, pokazuje primer zatvora Rimutaka u Velingtonu.

„Mislio sam da riba može da se spremi samo na jedan način. Sad znam da od jedne ribe može da se napravi pet vrsta jela, pet različitih ukusa“, priča osuđenik Pit.

Više od 30 zatvorenika godišnje stekne kulinarske kvalifikacije u zatvorskoj kuhinji Rimutake, što im kasnije može pomoći da pronađu lakše posao u restoranima širom Novog Zelanda, navodi AFP.

Ove godine vlasti su odlučile da njihovo kulinarsko umeće prikažu javnosti prvi put.

Jedan od onih koji su se pridružili ovom programu je Martin Bosli, čiji restoran je 2007. godine poneo epitet najboljeg novozelandskog restorana u kojem se sada šest zatvorenika obučava devet meseci.

Nakon toga je održana Velingtonski festival hrane gde su gosti mogli da uživaju u specijalitetima zatvorenika.

„Bilo je to najinteresantnije iskustvo u mom životu“, priseća se Bosli.

Priznaje da je u početku bio skeptičan i nezainteresovan. „Imao sam čvrst stav o zločinu i kazni, o tome da treba da krivci da oduže dug društvu i nisam hteo ništa da imam sa njima“, rekao je on.

„Onda je ta ideja počela da me intrigira, i kad sam shvatio da će ovi momci jednom izaći, zapitao sam se šta će raditi napolju“, dodao je on.

Bosni je pretpostavljao da šestorica osuđenika koji su došli na obuku kod njega nisu počinili ozbiljne prestupe jer su bili u zatvoru srednjeg obezbeđenja. Nije bio u pravu. Većina njih su prebačeni u Rimutaku zbog dobrog vladanja.

„Kada sam ih upoznao počeli su da mi se sviđaju, ali negde u podsvesti znate da postoje njihove žrtve“.

Bosli danas zapošljava jednog bivšeg osuđenika u svom restoranu i kaže da su veštine svakog ko je prošao obuku postepeno poboljšane.

Tako se na primer, ispostavilo se da je Brauni vešt kasapin i da nož ume da drži hirurškom preciznošću.

Marko koji, kako kaže, nije umeo ni sendvič da napravi pre nego što je dospeo u zatvor 2004. godine, sanja o tome da postane pekar ili poslastičar kad izađe iz zatvora gde je usavršio umeće pravljenja poslastica.

„Želim da pravim svadbene torte“, kaže on za AFP.

„Izvukao sam pouku iz svakog neuspeha. Kad sam shvatio da ne možete da strpate sve u jedan lonac, počeo sam da proučavam kulinarstvo i video koliko je spremanje hrane fascinantno“, kaže Vulf koji se opredelio za vegetarijansku kuhinju.

Kontakt sa ljudima koji nisu zatvorenici, za ove osuđenike je od velikog značaja, a oni koji su imali priliku da se oprobaju u kulinarskim specijalitetima, dobili su ođednom novi cilj koji žele da slede.

„Dugo sam ovde i većina službenika bi rekla da sam bio problematičan zatvorenik kad sam došao ovde“, kaže Vulf i dodaje da mu je ovaj program pomogao

da nečim zaokupi misli jer „ti je u zatvoru svaki dan isti“.

„Sada znam šta ću da radim kad izađem iz zatvora“, dodaje on.

Vulf i njegovi prijatelji su s nestrpljenjem i strahom očekivali kako će gosti restorana oceniti njihov trud. Posle degustacije na Velingtonskom festivalu hrane pre dve nedelje, više nemaju razloga za strah.

Autor: Balkan lifestyle/Tanjug

Šta mislite o članku?

150 points
Upvote Downvote
Dragan

Autor teksta: Dragan
Izvor:

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

0 komentara

Deset razloga zbog kojih treba da pijete pivo!

Aca Lukas napravio odličnu žurku u Bijeljini! (Foto i Video)