in

DA LI STE ZNALI: 6 nevjerovatnih stvari koje su izumile žene!

Kada su u pitanju izumi koji su promijenili i obilježili povijest prvo što nam padne na pamet su muška imena poput Thomas Edison, Nikola tesla, Leonardo Da Vinci i Alfred Nobel.

No što je sa ženama koje su svojim radom obilježile povijest? Ako vam na pamet ne može pasti niti jedno ime donosimo 6 super izuma koje potpisuju isključivo žene.

BRISAČI NA AUTOMOBILU

Mary Anderson se davne 1903. godine sjetila kako bi brisači na automobilu bili izuzetno korisni. Šipka s gumenim dodatkom koji prijanja na staklo patentirala je godinu poslije. Iako je njezina ideja uvrštena u serijsku proizvodnju tek nekoliko desetljeća poslije danas vožnju u limenom ljubimcu ne možemo niti zamisliti bez njezinog jednostavnog, ali vrlo važnog izuma.

MONOPOLI

Elizabeth Magie je glavna i odgovorna za jednu od najpopularnijih društvenih igara svih vremena. Ova se igra originalno zvala ‘The Landlord’s Game’ i izumljena je, odnosno patentirana 1903. godine. Iako je današnja namjena dobra zabava i druženje s obitelji i prijateljima, ova dizajnerica igru je osmislila kako bi demonstrirala tragičan efekt koji donosi pohlepa i gramzivost.

SOLARNO GRIJANJE

Mađarica, Dr. Maria Telkes je odgovorna za prvi sustav grijanja na solarnu energiju. 1925. godine preselila se u Ameriku i zaposlila na projektu koji se bavio isključivo ovom problematikom. 1940. godine razvila je i učinila dostupnim prvi solarni sustav grijanja za kućanstva, a u realizaciji projekta joj je pomogla još jedna uspješna žena – arhitektica Eleanor Raymond.

PIVO

Iako sa sigurnošću ne možemo tvrditi tko je doista prvi proizveo pivo kakvo s guštom pijemo u današnje vrijeme, no podaci do kojih su istraživanjima došli povjesničari govore kako je to bila žena, točnije žene. Naime prije 7 000 godina u Mezopotamiji žene su bile zadužene za proizvodnji piva.
Bila je to vještina koju radile samo i isključivo pripadnice ljepšeg spola. Pivo se tada smatralo božjim darom, a sudeći po njegovoj popularnosti danas ostalo je jedno od najpopularnijih pića svih vremena, a sve zahvaljujući vrijednim ženskim rukama.

PROTUPOŽARNE STUBE

Prve protupožarne stube na vanjskoj strani zgrade koje bi u slučaju opasnosti poput požara trebale olakšati evakuaciju 1897. godine je izumila Anna Connlly. Njezinu ideju prihvatili su brojni arhitekti, a ova ideja se održala i do današnjeg dana.

PANCIRKA

Vjerovali ili ne, zaštitni balistički prsluk, poznatiji kao pancirka izumila je žena. Njezino ime je Stephanie Kwolek, a istraživanje koje je provodila rezultiralo je izumom pancirke, točnije materijala koji se koristi u izradi istih. Izum je patentirala 1966. godine. No to nije bio njezin jedini izum. U bogatoj 40 godina dugoj karijeri ova izumiteljica je patentirala više od 40 različitih izuma te je uvrštena u Inventor’s hall of Fame.

Autor: Balkan lifestyle/Magazin.ba

Šta mislite o članku?

150 points
Upvote Downvote
Dragan

Autor teksta: Dragan
Izvor:

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

0 komentara

Pevacica izazvala pometnju u seksi haljinici!

Bora Đorđević mora na operaciju!