in

Halid Bešlić ostao bez „domovnice“

U Hrvatskoj mu ne daju državljanstvo, dok su Emiru Hadžihafizbegoviću dali jer je građanin od posebnog interesa.

Halid Bešlić je u više navrata tražio hrvatsko državljanstvo, ali ga nikada nije dobio. Iako su na slične zahteve drugi umetnici iz Bosne i Hercegovine, na preporuku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, pre ili kasnije dobijali domovnicu, sarajevski folker očigledno nije bio te sreće. Ili bolje reći – nema odgovarajuće zasluge!

Pojedinci su Hrvatima očigledno podobniji, da ne kažemo kulturniji od drugih. Bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović je baš ovih dana na Sarajevo film festivalu, u intervjuu koji je dao televiziji Al Džazira, s posebnim ponosom govorio o hrvatskom državljanstvu koje je dobio u proleće.

Njega je Ministarstvo kulture ocenilo kao građanina od posebnog interesa za Hrvatsku, a rešenje mu je potpisao ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić. Takva procedura uobičajena je i za vrhunske sportiste iz inostranstva koji zatraže da postanu punopravni građani Hrvatske, a njima se državljanstvo dodeljuje na preporuku Ministarstva sporta. Iako se mnogo ređe govori o onima koje su preporučili zaduženi za kulturu, trebalo bi pomenuti i da je hiphoper Edo Majka, koji je poznat po upornosti u traženju hrvatskih papira, 2010. godine napokon dobio ono što je želeo.
Ali Halid Bešlić nije. Kako stoje stvari, i neće.

Izvor: Kurir

Šta mislite o članku?

150 points
Upvote Downvote
Dragan

Autor teksta: Dragan
Izvor:

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

0 komentara

Bora Đorđević mora na operaciju!

Zašto neki muškarci plaćaju seks!