in

Zaspala kao Engleskinja, probudila se kao Kineskinja! (VIDEO)

Jak napad migrene bio je trenutak koji će Engleskinja Sara Kolvil (38) iz Plimuta, svakako pamtiti, jer je nakon te glavobolje zaspala i probudila se pričajući kineski. Ona je 6. marta 2010. godine utonula u san posle jake migrene, a sutra ujutro se probudila i otkrila da je naglasak svojstven njenom rodnom kraju, sa kojim je dotad govorila engleski, zamenio – kineski akcenat. 

U pitanju je tzv. sindrom stranog akcenta,poremećaj toliko redak da je u periodu od 1941. do 2012. zabeležen i potvrđen samo 61 slučaj. Jedino što se o ovom poremećaju zna za sad je to da je povezan sa glavoboljama, a Sara i do 10 puta mesečno ima jake migrene, protiv kojih je medicina bila nemoćna.

Osim toga, ovaj poremećaj predstavlja svojevrsno neurološko oštećenje mozga, a kako život sa njim izgleda, može se videti u novom dokumentanom filmu televizije Bi-Bi-Si, “Žena koja se probudila kao Kineskinja”. Njegova protagonistkinja, Sara Kolvil, pokušava da dočara svuneprijatnost koju joj pričinjavaju sopstveni glas i akcenat, koji doživljava kao tuđ i u neskladu je sa sredinom u kojoj živi. Pritom je najviše nervira činjenica da je ljudi, koje sreće redovno, smatraju strankinjom i pokušavaju da pogode odakle je, mada je čitav život proživela i još uvek živi u Plimutu, svom rodnom gradu. Otkad joj se to 2010. dogodilo, Kolvil se maksimalno trudi da povrati svoj stari akcenat, ali uprkos njenim naporima razultati su mršavi, alekari uglavnom ostaju zbunjeni pred ovim problemom.

Balkan Lifestyle/Stil

Šta mislite o članku?

150 points
Upvote Downvote
Dragan

Autor teksta: Dragan
Izvor:

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

0 komentara

6 neverovatnih stvari koje su izumele žene

Da li popularnog pevača očekuje uspešna inostrana karijera?!