in

DA LI JE OVO OBEĆANA ZEMLJA – NORVEŠKA NA MUKAMA: Imaju toliko novca da ne znaju šta će s njim!

Ova nordijska zemlja ima toliko novca da doslovno ne zna šta da radi s njim. Zbog toga pokušava da nađe najbolji način da potroši ogromnu količinu sredstava koje joj donosi nafta.

NORVEŠKA – Ova nordijska zemlja ima toliko novca da doslovno ne zna šta da radi s njim. Zbog toga pokušava da nađe najbolji način da potroši ogromnu količinu sredstava koje joj donosi nafta, a da pri tom, na duži rok, ne ugrozi ekonomiju.

„Sve države oko nas primorane su da smanjuju troškove. Naš najveći problem je u tome što nam je bogatstvo tako ogromno da postoji opasnost da ga uludo potrošimo na projekte koji nisu dovoljno isplativi“, kaže Ejstein Derum, glavni ekonomista DNB banke, najveće u Norveškoj.

Od kraja devedesetih godina, Norveška je odgovorno investirala prihode od nafte u fond koji je, na duži rok, trebalo da obezbedi finansiranje države blagostanja. Fond najčešće ulaže u akcije, obveznice i nekretnine, a da bi se izbeglo „pregrevanje“ novac je uglavnom plasiran izvan Norveške.

Na taj način, Norveška je postala najveći državni fond na svetu – 750 milijardi dolara (570 milijardi evra), ili u proseku 1,25 odsto tržišne kapitalizacije svakog registrovanog preduzeća na svetu. Da bi obezbedila dalji rast fonda, vlada ne sme da povlači više od 4 odsto godišnje – projektovani godišnji profit fonda – da bi uravnotežila budžet koji bi u suprotnom bio u minusu.

Autor: Balkan lifestyle/Blic

 

Šta mislite o članku?

150 points
Upvote Downvote
Dragan

Autor teksta: Dragan
Izvor:

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

0 komentara

Kad ovo naučite seks će vam biti još bolji!

Prvi dečko Bijonse otkrio: Što je bila slavnija, to sam je više varao!