in

Ponedjeljak – opasan dan po vaše srce!

Da li ste znali da je rizik od srčanog udara veći ujutru i u ponedjeljak? Pretjerano uživanje u masnoj hrani šteti zdravlju krvnih sudova, a prenaporan trening na koji niste navikli takođe predstavlja dodatni napor za vaše srce.

Evo još nekoliko najopasnijih trenutaka za zdravlje srca i kako ga čuvati.

1. Naglo jutarnje buđenje

Rizik od srčanog udara ujutru je veći za 40 posto, potvrdili su stručnjaci sa Harvarda. Kada se probudite, vaše tijelo luči adrenalin i druge hormone stresa, povećava se prtisak i potreba za kiseonikom. Kada se ujutru budite, ostavite sebi malo vremena kako biste se, i poslije zvuka alarma, polako razbudili u krevetu.

2. Ponedjeljak ujutru

Oko 20 posto više srčanih udara događa se na ovaj dan, vjerovatno zato što su ljudi pod stresom i depresivni zbog povratka na posao. Potrudite se da održavate isto vrijeme odlaska u krevet tokom cijele nedjelje.

3. Prejedanje

Obilan, težak ručak sa nekoliko “glavnij” jela može da ima trenutni učinak na vaše srce. Studije pokazuju kako masna hrana, koja obiluje ugljenohidratima i mesom, može suziti krvne žile i dovesti do stvaranja ugrušaka. Ako sebi već morate da priuštite raskošan obrok, držite veličinu porcije pod kontrolom.

Balkan Lifestyle/Tportal

Šta mislite o članku?

150 points
Upvote Downvote
Dragan

Autor teksta: Dragan
Izvor:

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

0 komentara

Kad ovo naučite seks će vam biti još bolji!

Prvi dečko Bijonse otkrio: Što je bila slavnija, to sam je više varao!