in

Tajne kabineta ETF: Kako je Nikola Tesla pravio munje i gromove!

U okviru Dana evropske baštine više od 60 kulturno-edukativnih programa će se od 20. do 30. septembra održati u brojnim gradskim institucijama. Glavna tema je “Industrijsko nasleđe“, a mi vam predstavljamo najzanimljivija dešavanja.

VIZIJA – Ove godine građani će premijerno moći da zavire u niz projekata našeg čuvenog naučnika Nikole Tesle, pošto će sto godina stari kabineti ETF-a po prvi put biti otvoreni za javnost.

– Posetioci će naučiti kako je Tesla “pravio gromove”, na koji način je proizvodio bežičnu energiju i loptaste munje, kako se meri jačina struje ili „natera“ varnica da skače od jednog šiljka. Takođe, u holu ETF-a je izložba “Teslina vizija interneta”, gde ćemo pokazati kako je Tesla još 1900. opisao ono što se danas zove bežični internet, mobilna telefonija i GPS – kaže Manuela Graf iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, koji organizuje ovaj program, a uskoro planira i turu „Putevima Tesle kroz Srbiju“.
tesla-munje
Za posetioce će, između ostalog, biti otvoreni Dom Narodne Skupštine, zdanje Novog dvora, Zgrada Vlade, Narodna banka i Narodno pozorište. Programe će imati i niz gradskih muzeja, a tu su i razgledanje grada sa reke, kao i obilasci Rudarskog basena “Kolubara” u Lazarevcu i legata kompozitora Josipa Slavenskog.
Prijavljivanje Info centru TOB-a u Knez Mihailovoj 5. Kompletan program nawww.tob.rs.
Autor: Balkan lifestyle/24sata

Šta mislite o članku?

150 points
Upvote Downvote
Dragan

Autor teksta: Dragan
Izvor:

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

0 komentara

LEPOTICE 90-IH: Od sjajnih glumica preko turbo zvezda do veštih udavača! (FOTO)

Je li ovo početak kraja Kim Kardashian i Kanyea Westa?