in

Najčešće zablude o sigurnom i zdravom seksu!

U današnje vrijeme odgovore na mnoga pitanja, pa tako i ona o zdravlju, tražimo na internetu. Istraživanje provedeno na Univerzitetu Stanford pokazalo je da tu vrebaju mnoge zamke i neistinite ili zastarjele informacije.

Voditeljica istraživanja Sophia Yen, specijalistica za adolescentsku medicinu na Lucile Packard Children’s Hospital, Palo Alto, otkriva pravu istinu koja se krije iza najčešćih zabluda kad je u pitanju siguran seks.

Na WC-školjci možete pokupiti polno prenosivu bolest

Nije istina. Polno prenosive bolesti ili infekcije ne mogu dugo živjeti izvan tijela, naročito ne na hladnoj i tvrdoj podlozi, poput WC-školjke. Međutim, treba pripaziti na ono što može izazvati dodir kože o kožu ili usta na usta. Poljupcem se može prenijeti herpes, pa čak i oralna gonoreja i klamidija. Kožne polno prenosive bolesti su primjerice genitalne bradavice, herpes, svrab i stidne uši.

Ne može se zatrudnjeti tokom prvog seksa

Vjerovatnost za trudnoću kod prvog seksa je jednaka kao i kod svakog idućeg odnosa. ‘Statistike pokazuju da 20 žena zatrudni u roku od mjesec dana nakon što su se upustile u polne odnose’, kaže doktorica Yen.

Ne može se zatrudnjeti tokom mjesečnice

Vjerovatnost je mala, ali ipak je moguće, naročito ako se ne koristi zaštita, poput kondoma ili kontracepcije. Neke žene imaju duge mjesečnice koje se preklapaju s početkom ovulacije, što znači da mogu biti plodne iako imaju menstruaciju. Primjerice, imate li kratak ciklus (21 dan), a mjesečnica vam traje nedjelju dana. Imate li polni odnos na samom kraju mjesečnice, mogli biste zatrudnjeti jer sperma može živjeti i do 72 sata u reproduktivnom traktu.

Žene trebaju napraviti Papa-test kad napune 18 godina

Papa-testovi se ne preporučuju u prve tri godine seksualne aktivnosti žena ili dok ne navrše 21 godinu. Preuranjeni Papa-test može zvučati bezazleno, ali stres – jer se to smatra neugodnim i invazivnim postupkom – koji ga prati može dovesti do toga da djevojke izbjegavaju odlazak kod ginekologa, pa tako i traženje sredstva za kontracepciju. Naime, većina slučajeva HPV-a sama od sebe prođe unutar tri godine. Samo u slučajevima da se HPV zadrži duže – a tada će ih otkriti kasniji Papa-test – treba izazvati zabrinutost jer može prouzročiti tumor grlića maternice.

Tableta ‘za dan poslije’ uzrokuje pobačaj

Tableta poznata kao ‘dan poslije’ nije isto što i tableta RU-486 koja uzrokuje pobačaj. Dakle, ako ste trudni, a ne biste željeli biti, tabletom ‘za dan poslije’ nećete ništa postići.

Kontracepcijske pilule debljaju

Naučnici nikad nisu uspjeli dokazati da postoji povezanost između tableta za kontracepciju i gomilanja kilograma. Postoji samo jedna vrsta kontracepcije koja može dovesti do debljanja, a to je injekcija depo medroksiprogesteron acetata (DMPA), pokazalo je istraživanje provedeno na Univerzitetu u Teksasu.

Vakcina protiv HPV-a štiti od raka grlića maternice

Gardasil i cervarix su cervikalna vakcina protiv raka koja blokiraju dvije vrste ljudskog papiloma virusa (HPV), a koji su najčešći uzročnici raka grlića maternice. Gardasil takođe štiti i od dvije vrste koje uzrokuju većinu genitalnih bradavica. No, oko 30 posto slučajeva raka grlića maternice neće spriječiti vakcina. Stoga je važno da žene, bez obzira jesu li se vakcinisale ili nisu, redovno idu na Papa-test.

Često pranje vagine je zdravo

To nije istina jer vagina je ‘samočistač’. Često pranje može izazvati više štete nego koristi, pokazalo je istraživanje koje je proveo The National Women’s Health Information Center. Prirodna bakterija pronađena u vagini održat će je čistom i zdravom. Pretjeranim pranjem može se poremetiti ravnoteža te prenijeti vaginalne infekcije u jajovode, maternicu i jajnike. Osim toga, pranje ne štiti od polno prenosivih bolesti ili trudnoće. Dovoljno je redovno održavanje higijene mlakom vodom i blagim, neutralnim sapunom.

Autor: Balkan lifestyle/Magazin.hr

Šta mislite o članku?

150 points
Upvote Downvote
Dragan

Autor teksta: Dragan
Izvor:

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

0 komentara

Pogledajte seksi video koji je Stanija snimila za Filipa!

I TO SE DEŠAVA – Voz zgazio ukrajinski par dok su vodili ljubav na pruzi!