in

Kao u horor filmu – Pronašao 47 zmija u dvorištu!

Čistio dvorište porodične kuće i pronašao 47 zmija u njemu…

Slobodan Bunić se iznenadio kada je čisteći dvorište porodične kuće u selu Borci, nadomak Maslovara kod Kotor Varoša, pronašao zmijsko leglo, iz kojeg je izašlo 47 gmizavaca! “Sasvim slučajno sam ih nekoliko primijetio u dvorištu. Kada sam krenuo da ih pokupim, jedna za drugom su u nedogled izlazile iz legla, pa ih je na kraju bila puna kanta”, priča Bunić i dodaje kako se radi o mladunčadima bjelouške, inače zmije koja nije otrovnica.

On zmije nije ubio već je pronašao način kojim se riješio ovih gmizavaca, a da je pritom, kako dodaje, pomogao i razvoju nauke. “Sin od prijatelja je veterinar, pa sam mu ih proslijedio, ali pod uslovom da ih ne ubija. To su samo živa bića i ne vidim potrebu da ih uništavamo ako nas ne ugrožavaju”, kazao je on.Rekao je još kako u ovim krajevima narod i dalje vjeruje da zmije ulaze u zemlju nakon pravoslavnog praznika Preobraženja, pa je tim ova pojava još čudnija.

Međutim, Goran Šukalo, magistar i asistent na Biologiji na Prirodno-matematičkom fakultetu, smatra kako ipak pojava bjelouški nije neuobičajena u ovom periodu godine. “One obično u toliko velikim grupama znaju provesti zimu, a na mjestu gdje su pronađene planirale su da se formiraju”, pojašnjava on. Kako je rekao, s obzirom na to da ova zmija nije otrovnica i da gotovo nikada ne ujeda, nju ne treba ubijati, pošto ona ima svoje mjesto i ulogu u prirodnom lancu ishrane. “Bjelouška jede žabe i reguliše njihovu brojnost, a njom se hrane pojedini sisari i predratori”, zaključio je Šukalo.

Autor: Balkan lifestyle/Nezavisne Novine

Šta mislite o članku?

150 points
Upvote Downvote
Dragan

Autor teksta: Dragan
Izvor:

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

0 komentara

HOT,HOT,HOT – (18+) Zver u krevetu!!!

Horoskop za Petak 11. Oktobar!