in

BOLJE OD EVROPSKOG PROSEKA – Kakve su seksualne navike Srpkinja?

Žene u Srbiji u proseku imaju 2,4 puta nedeljno seksualni odnos, što je malo bolje od evropskog proseka. Ipak, u Srbiji se 26 odsto žena odlučuje za “rizične metode” kontracepcije – prekinut snošaj ili metod računanja plodnih dana.

slika

 

Organizacija „Rihter Gedeon“ inicirala je međunarodno istraživanje o hitnoj kontracepciji („International Emergency Contraception Research“), čiji su rezultati ukazali na neophodnost povećanja svesti o hitnoj kontracepciji.

U ovom velikom međunarodnom istraživanju koje prikazuje nivo informisanosti žena o hitnoj kontracepciji, stavovima, seksualnim navikama i metodama kontracepcije, učestvovalo je čak 6.600 žena između 15-49 godina i 520 farmaceuta iz 14 zemalja, kao što su Austrija, Španija, Rusija, Litvanija, Češka, Poljska, uključujući i Srbiju.
U proseku, žena ima odnos sa svojim partnerom 2,3 puta nedeljno. Oko 27 odsto žena koje koriste metod prekinutog snošaja i 25 odsto žena koje koriste metodu računanja plodnih dana ostaće trudne u toku jedne godine (Pearl index).
Među ispitanim ženama, 19 odsto je već imalo abortus, a skoro polovina njih čak više puta. Iako polovina ispitivanih žena smatra da je neophodno da popije pilulu za hitnu kontracepciju nakon nezaštićenog odnosa, čak 1/3 njih će ipak računati plodne dane i verovatnoću da zatrudni dovodeći sebe u rizik za abortus umesto da izabere jednostavniji i lakši način.
seksi riba

Srpkinje bolje od evropskog proseka | Foto: Zoran Lončarević

Žene u Srbiji u proseku imaju 2,4puta nedeljno seksualni odnos, što je malo bolje od evropskog proseka. Ipak, u Srbiji se 26 odsto žena, odlučuje za “rizične metode” kontracepcije – prekinut snošaj ili metod računanja plodnih dana. Srpkinje smatraju da su vrlo emancipovane i da planiraju svoj seksualni život, dok sa druge strane rezultati pokazuju da nisu edukovane o dostupnim kontraceptivnim metodama, u društvu u kome je abortus visoko prihvaćen.

One tvrde da vole seks i da imaju dosta partnera, prihvaćen je i seks bez ljubavi (više od 1/3 ispitanica), seks na prvom sastanku, a stopa slobodnih devojaka/žena nešto je veća nego prosečna.

Ovakvi rezultati iziskuju neophodnost kontinuirane edukacije i unapređenja svesti o planiranoj i redovnoj kontracepciji. Korišćenje pravovremene i adekvatne kontracepcije doprinosi boljem zdravlju žena, očuvanju plodnosti mladih generacija, povećanju kulturnog nivoa i razvoju pozitivnih zdravstvenih navika. Hitna kontracepcija u situacijama kada redovna zakaže omogućava da se na jednostavan i bezbedan način izbegne abortus, koji je trenutno jedan od najzastupljenijih metoda kontrole rađanja u Srbiji.

Autor: Balkan lifestyle/Alo.rs

Šta mislite o članku?

150 points
Upvote Downvote
Dragan

Autor teksta: Dragan
Izvor:

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

0 komentara

ŽENE,TRGNITE SE,IZAĐITE IZ SENKE I ZABLISTAJTE – Nebo je granica!

FARMA – Divna i Vanilla nominovani, Edin, Jelena i Marijana ostali bez honorara!