in

SEF NARODNE BANKE – BORBA ZA TITOVO NASLEDSTVO: Na spisku rols-rojs, kadilak, kamen sa Meseca…

Ostavinska rasprava započela je na zahtev Brozovog pokojnog sina Žarka, 14. decembra 1983. godine, a obnovljena je u decembru 2011.

BEOGRAD – Prvi osnovni sud u Beogradu primio je izveštaj Generalnog sekretarijata predsednika Srbije o popisu dragocenosti nekadašnjeg Predsedništva SFRJ posle smrti Josipa Broza Tita pohranjenih u sefu Narodne banke i prosledio ga nasledinicima i njihovim punomoćnicima.

O izveštaju je obaveštena i porodica Karađorđević, koja je prethodno sud obavestila da u trezoru ima i stvari koje pripadaju toj familiji, rekla je portparol suda Ida Nikitović. Nikitović je dodala da će ročište za nastavak ostavinske rasprave Brozove zaostavštine biti ubrzo zakazan u Prvom osnovnom sudu.

Popis stvari iz trezora u Narodnoj banci izvršila je tročlana komisija, sa savetnikom predsednika Republike Oliverom Antićem na čelu. Naslednici veruju da će otvaranje trezora omogućiti da se utvrdi koje su stvari podobne za nasleđivanje.

Ostavinska rasprava između Titovih naslednika započela je, na zahtev njegovog pokojnog sina Žarka, 14. decembra 1983. godine. Ostavinska rasprava obnovljena je u decembru 2011. godine. Nekadašnji Četvrti opštinski sud doneo je rešenje o podeli imovine 1989. godine. Međutim, Brozova udovica je osporavala to rešenje, a Ustavni sud je 2000. godine proglasio neustavnim Zakon o upravljanju stvarima u društvenoj svojini koje su imovina Josipa Broza.

Tada je otvoren novi proces, u kome je iznova trebalo utvrditi šta su lične stvari bivšeg predsednika SFRJ. Jovanka Broz je do sada podnela nekoliko podnesaka sudu sa spiskom svoje lične imovine, među kojima se, osim mnoštva bisera i drugog nakita, nalaze skulpture, slike, vaze, tepisi, knjige, pet automobila iz garaže Belog dvora i dva vozila iz garaže na Brionima („rols-rojs“, beli „kadilak“, „linkoln“…).Ona tvrdi da je najveći broj stvari iz rezidencije u Užičkoj 15 bio njen i Titov, stečen u bračnoj zajednici, kao i da je nakit i poklone dobila na venčanju od kumova i prijatelja, a ne kao žena predsednika.

Za veći deo nakita tvrdi da ga je dobila od supruga, kao i da ga je sama kupovala. Na spiskovima sa Titovom zaostavštinom, koja će se deliti, nalaze se nameštaj u duborezu, filatelistička kolekcija, kovani novac, zlatnici, austrougarski dukati, ukrasne igle sa brilijantima, rubinima i drugim dragim kamenjem, posuđe od porcelana i keramike, zlatni opiljci, tabakere, vredni satovi, albumi sa slikama…Iza Tita je ostao i čuveni orden Suvorova, milionske vrednosti, koji imaju samo Staljin i Žukov. Tu je i kamen sa Meseca, poklon američkih astronauta.

Autor: Balkan lifestyle/Tanjug

Šta mislite o članku?

150 points
Upvote Downvote
Dragan

Autor teksta: Dragan
Izvor:

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

0 komentara

FARMA // Da li im verujete:Jelena Jovanović – Plakala sam iza sena, a Edin me je tešio!

FOTO: Ma, ko je to rekao da veličina grudi nije važna?!