in

Umrla Jovanka Broz – Srce Jovanke Broz prestalo da kuca u 11:45 sati!

Posle teške bolesti, u osamdeset devetoj godini, umrla je Jovanka Broz, supruga nekadašnjeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita.

Ona je preminula u beogradskom Urgentnom centru.

Kako su saopštili sa Kliničkog centra Srbije, Jovanka je preminula u 11: 45 sati.

„Uprkos uloženom trudu i zalaganju celokupnog osoblja Kliničkog centra, kod pacijentkinje, primljene 23. avgusta ove godine u izuzetno teškom stanju, u nedelju u 11:45 došlo je do zastoja u radu srčanog mišića“, stoji u saopštenju.

Da je teško bilesna do skoro niko nije ni znao. Tek kada joj je jako pozlilo krajem avgusta, jabnost je saznala da gospođa Broz boluje od raka. Tada je primljena u urgentni centar u jako lošem stanju. Ona je tada reanimirana i lekari su se bukvalno borili za njen život.

Kada je u bolčnici čula da se sa svih strana sveta rapituju za nju kratko je rekla “ „To mi grije dušu“.

Nisam želela da opeterećujem ljude svojom bolešću, zato sam ćutala

Na pitanje zašto mi nikada nije rekla nijednu jedinu reč da ima neki zdravstveni problem, tiho je odgovorila: „Eto, nisam. Nisam želela nikog da opterećujem“.

 

Iako se činilo da će se Jovanka broz izvući, njeno zdravstveno stanje se naglo pogoršalo mesec dana kasnije i ona je krajem septembra pala u komu. Probudila se par dana kasnije, ali nije bila u stanju da govori.

– Bila je svesna. Prepoznavala je ljude koju su bili oko nje, ali nije mogla i da komunicira. par puta mi je stisla ruku – kaže sagovornik “Blica” koji je želeo da ostane anoniman.

jovanka i dacic

 

Stanje se posle toga ponovo pogoršalo.

– Moja Jovanka nije dobro, nije dobro – kroz su se je nedavno govorila  njena sestra Nada Budisavljević koja je svaki dan bila uz nju.

Njena poslednja želja je bila da je sahrane u Kući cveća pored Tita.

Tim povodom će, kako „Blic“ saznaje sutra biti održana i sednica Vlade na kojoj će biti doneta poslednja odluka.

Najverovatnije ćemo doneti odluku da ona bude sahranjena u Kući cveća, u susednoj prostorji, pored one, u kojoj je sahrenjen njen suprug, nekadašnji predsednik SFRJ Josip Broz Tito, rekao je Rasim Ljajić, ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

Dačić: Otišao jedan od poslednjih svedoka naše istorije

 

Premijer Ivica Dačić izrazio je saučešće porodici Jovanke Broz. Dačić je uputio telegram sa izrazima najdubljeg saučešća porodici Jovanke Broz, ističući da “njenom smrću odlazi i jedan od poslednjih najpouzdanijih svedoka istorije naše nekadašnje države, koja je progonom platila tu činjenicu”.

– Na žalost, istorijska nepravda prema njoj počela je da se ispravlja tek pred kraj na njenog života. Vlada Republike Srbije smatra da Jovanka Broz treba da bude sahranjena pored svog supruga Josipoa Broza Tita i u tom smislu će doneti odgovarajuće odluke – navedeno je u telegramu.

tito i jovanka

 

Ni težak život je nije slomio

Kakva je žena Jovanka Broz i koliko je nije slomio težak život, možda najbolje zna Slobodanka Hinić (89), njena rođaka i dugogodišnja prijateljica, jer joj se Titova udovica često poveravala

– Ako se ne čujemo telefonom 10 dana, već se zabrinem. Znam sve o tome kako je živela i kroz šta je prolazila. Nagovarala sam je da izađe u javnost, ali nije pristajala. Jedino je za Žarka Jokanovića osetila da može da ima poverenja u njega – priča Slobodanka Hinić. Ona je sa Jovankom prvi put stupila u kontakt tako što je Titova udovica učinila jedan lep gest.

– Polomila sam kuk 2004. i ležala u bolnici. Uveče, oko pola jedanaest, stiže mi prelep buket cveća i divna belgijska bombonjera, od Jovanke. Tako je počelo naše intenzivno druženje – kaže Slobodanka. O rodbinskim vezama sa Titovom udovicom kaže da su rod preko muževljeve linije. Hinićeva je za “Blic” ispričala kako pamti najteže trenutke u kojima je bila Titova udovica.

Autor: Balkan lifestyle/Blic.rs

Šta mislite o članku?

150 points
Upvote Downvote
Dragan

Autor teksta: Dragan
Izvor:

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

0 komentara

Boban Rajović poveo obožavateljke u obilazak Beograda!

Horoskop za ponedeljak 21. oktobar!