in

Danas sahrana Jovanke Broz!

Uz počasnu stražu Garde Vojske Srbije, danas će u „Kući cveća“ u Beogradu biti sahranjena udovica predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita – Jovanka Broz, od koje će se oprostiti i premijer Srbije Ivica Dačić.

Jovanka Broz bila je potpukovnik JNA i nosilac Partizanske spomenice 1941. i to je razlog zbog koga će sahrana biti obavljena uz plotun i sve vojne počasti.

Pored predstavnika državnog vrha, sahrani će prisustvovati članovi diplomatskog kora i stranih delegacija, a pored premijera Dačića, od Jovanke Broz oprostiće se u ime porodice njen sestrić Goran Aleksić i predsednik SUBNOR-a Miodrag Zečević.

Kovčeg sa posmrtnim ostacima poći će sa Centralnog groblja i u 10 sati biće postavljan ispred „Kuće cveća“, a sat kasnije za građane će biti otvorene glavne kapije u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića.

U podne je predviđeno obraćanje premijera, zatim Zečevića i Aleksića, a pola sata kasnije će mesto gardista pored kovčega zauzeti počasna straža Šeste ličke divizije.

Građani će zatim u mimohodu moći da obiđu grob na kojem će biti postavljena ploča od belog venčačkog mermera.

Na ploči će, zlatnim slovima, identičnim onim na Titovoj ploči, biti ispisano „Jovanka Broz 1924-2013“.

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je ranije da će sahrana biti obavljena „bez velike pompe, gužve i velikih troškova“, ali da će „u svakom slučaju to biti sahrana koja dolikuje ženi koja je bila prva dama nekadašnje države“.

„To je najmanje što smo mogli u ovim okolnostima da uradimo“, rekao je Ljajić.

Do sada je potvrđen dolazak na sahranu više delegacija, među kojima su delegacija Srba iz Hrvatske, koju će predvoditi poslanik Milorad Pupovac, delegacija Crne Gore u kojoj će, pored ambasadora Igora Jovovića biti i predstavnici SUBNOR, zatim bivši ambasador u Beogradu Anka Vojvodić i Sofija Klikovac.

Dolazak na sahranu je najavilo i više delegacija antifašističkih i boračkih organizacija iz okruženja, kao što su delegacije Jugoslovenskog centra „Tito“ iz Beograda, društava „J. B. Tito“ iz Banjaluke, Bihaća i Cazina, Lige antifašista jugoistočne Evrope iz Jajca, KP Hrvatske, Udruženja građana „J. B. Tito“ iz Kočana i Partije Sojoz na Titovi levi sili iz Makedonije…

Jovanka Broz je preminula u nedelju u Beogradu, u 89. godini, usled zastoja srčanog mišića. Primljena je u Urgentni centar 23. avgusta u teškom stanju.

Autor: Balkan lifestyle/Tanjug

Šta mislite o članku?

150 points
Upvote Downvote
Dragan

Autor teksta: Dragan
Izvor:

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

0 komentara

DOŠAO ZBOG POPULARNOSTI – Jelena Jovanović: Japa nije trebalo da ulazi, već da sačeka da izađem!

5 stvari za kojima momci žude u seksu!