in

Seks sa bivšim: Da ili ne?

Ako je vraćanje bivšim frajerima sve češća pojava, postavlja se pitanje koji su razlozi za obnavljanjem stare veze…

Raskid veze donosi i izazov prilagođavanja na novi stil života. Isto tako, singl život često prate nova uzbuđenja, ali i brojna razočaranja. Ipak, za mnoge devojke život bez partnera posle izlaska iz duge veze može predstavljati uzbudljiv izazov. Pitaju se kakva nova iskustva ih čekaju, ko su novi momci sa kojima će razmenjivati emocije, kako će izgledati njihov seksualni život… Kad uvedu poneku promenu u svom fizičkom izgledu, skrate kosu ili je ofarbaju, obave neophodni šoping i više se aktiviraju u pogledu sopstvenog društvenog života, stiču doživljaj da sa novim izgledom i novim početkom slede i novi uzbudljivi emotivni momenti. A možda i ne…

Razočaranje u nova iskustva

Ono što može da se desi jeste da dva-tri loša iskustva u kojima novi dečko kaže pogrešnu stvar ili se pokaže kao loš ljubavnik doživimo kao da ono što smo ostavile iza sebe i nije bilo tako loše. Ideja o novom početku i uzbudljivom singl životu počinje da bledi i sve više počinjemo da razmišljamo o tome da se javimo bivšem. Kratko vreme koje provedemo sa nekadašnjim partnerom izgleda savršeno jer uviđamo da je on i dalje jedna od osoba koja nas najbolje razume. Seks sa njim ovog puta je verovatno bolji nego dok smo bili u vezi jer ga ne uzimamo zdravo za gotovo što se obično desi u dugim vezama. S druge strane, to je neko ko savršeno poznaje naše telo, sa kim smo uigrani u seksualnim tehnikama pa je samim tim seks mnogo bolji nego sa drugim novim momcima koji nas ne poznaju. Problem sa vraćanjem na bivše momke kao reakcije na razočaranja novopečenog singl života jeste što ih u datom trenutku vidimo samo u svetlu onoga što bivši ima, a ti novi nemaju. Činjenica da nas bivši dečko dobro poznaje vodi ka tome da se sa njim stvari odvijaju lako, bez preteranog napora koji inače moramo da uložimo da bismo se predstavili novoj osobi u svom životu, uklopili u njene standarde i izgradili odnos. Ali, vrlo brzo se prisetimo razloga zbog kojih smo vezu i okončale, javlja se novi niz razočaranja sa kojima se vraćamo na koncept uzbudljivog singl života sve dok neki novi momak ponovo ne kaže pogrešnu stvar ili se pokaže kao nevešt u krevetu…

Terapija straha od samoće

Raskid veze suočava nas i sa činjenicom da ostajemo same i da moramo da izgradimo novu sliku o sebi koja više ne obuhvata zajedništvo i odnos koji smo delile sa bivšim dečkom. Strah od samoće verovatno predstavlja jednu od najčešćih emocionalnih reakcija na gubitak veze, kao i jedan od ključnih razloga zašto se vraćamo bivšem dečku. Strah od novog i nepoznatog, svega onoga što nas čeka u novonastalom singl statusu, pokušavamo da odagnamo tako što ćemo neko vreme, bar nakratko, ponovo biti sa bivšim dečkom. Vreme koje provedemo sa njim, razgovor i seks predstavljaju svojevrstan sedativ protiv uznemirenosti koju sa sobom nosi nepoznatost onoga što nas čeka nakon raskida. Kao da na neko vreme želimo da zaboravimo da se raskid ikada i desio i želimo da se pretvaramo da je sve po starom. Susret sa bivšim smiruje nas i služi kao terapija od straha od samoće.

Osvetnički seks sa bivšim

Seks sam po sebi predstavlja emocionalnu razmenu i fizičko uživanje koje delimo sa drugom osobom. Suštinski on bi trebalo da sam sebi bude cilj. Ipak, ženama je seks ponekad bio i instrument, odnosno sredstvo da do nečega dođu ili da na izvestan način demonstriraju svoju moć. Ukoliko ste se sa bivšim dečkom razišli na ružan način, seks sa njim može biti sredstvo da mu dokažete da to možete da uradite bez emocija, da je to čisto fizička stvar, da vam ništa ne znači. Ukratko, seks sa bivšim koji sprovedete tako što ga pozovete u pola noći, dođete, obavite posao i samozadovoljno se pokupite i odete kući, u svojoj osnovi može imati osvetničku motivaciju. Problem sa ovakvim potezom je što se, čak i ukoliko ste njemu nešto dokazali, postavlja pitanje šta ste dokazali sebi. Osveta najčešće ne dokazuje ništa više nego da nam je zapravo do određene osobe i dalje stalo.

seksi parrr.1

 

Seks kao uteha

One devojke koje su se sa svojim momcima razišle prijateljski i bez velike drame vrlo često sa njima ostaju u korektnim odnosima. Ovo je naročito slučaj sa veoma dugim vezama u kojima je nestalo onog nečeg što ih je spajalo. Ovakvi bivši ljubavnici neguju povremena viđanja i održavanje kontakta. S obzirom na to da se za svakoga od njih život nastavlja, brojni stresovi koje život nužno nosi utiču na to da se jedno drugom povremeno obrate tražeći podršku i utehu onako kako su to inače radili dok su se zabavljali. Po nekoj inerciji, i dalje osećaju da je upravo bivši dečko prava osoba koja ih u datom trenutku može posavetovati ili utešiti. Tako, povremeno viđanje sa bivšim dečkom kao i seks sa njim služe kao uteha ili rešenje trenutnih problema. Vraćanje bivšem vidi se kao vraćanje u sigurnu bazu, tj. mesto gde dobijamo podršku, razumevanje i doživljaj sigurnosti.

Seks radi seksa

Iako postoje brojni psihološki i emocionalni uzroci koji leže u osnovi vraćanja bivšem dečku, ne možemo a da ne uzmemo u obzir jedan od sasvim legitimnih razloga, a to je seks sa bivšim čisto radi seksa! Činjenica da se radi o osobi sa kojom znamo da provereno možemo imati dobar seks jeste jedan od ključnih razloga zašto se mnoge devojke upuste u obnavljanje kontakta sa bivšim dečkom. Neke devojke na raskid ne reaguju pokušajima da brže-bolje obnove društveni i ljubavni život, niti reaguju parališućim strahom od samoće. Mnoge od njih na gubitak veze reaguju tugom koja predstavlja zdravu reakciju na raskid, čekaju da ona prođe i nastoje da budu maksimalno funkcionalne u svim aspektima svog života. U tom kontekstu, nije retkost da u prilagođavanju na nov stil života u pojedinim trenucima iskrsne ideja o još samo jednom seksu sa bivšim. To često bude zaista samo jedan seks ili u nekim slučajevima više njih, ali oni sami po sebi ne predstavljaju reakciju na razočaranje u nova iskustva ili terapiju od straha od  samoće, već samo jedno vraćanje na provereno dobro iskustvo.

Budite svesni motiva

Bilo da se radi o potrazi za podrškom bivšeg dečka, seksom koji obećava uživanje ili osvetničkim tendencijama, važno je da budemo svesne svojih motiva, kao i da imamo u vidu da su iskustva vraćanja bivšim momcima pre pravilo nego izuzetak! Seks sa bivšim može predstavljati iskustvo kojim na izvestan način stavljamo tačku na vezu i opraštamo se od nje. Jedan ili dva postraskidna seksa mogu predstavljati prelaznu fazu u navikavanju na novi stil života pa nam na izvestan način mogu pomoći da konačno izađemo iz veze.

Čestim vraćanjem bivšem momku sebi otežavamo razdvajanje od njega. Ukoliko nam pređe u naviku da ga često zovemo, bilo samo radi seksa ili dobijanja podrške, otežavamo sebi da vezu prebolimo i nastavimo dalje. Na taj način stičemo status sa kojim se nije lako nositi, a to je da nismo ni singl, ni u vezi. U psihološkom smislu smo u nekoj vrsti rascepa, sebe doživljavamo kao singl devojku, ali se u mnogim stvarima i dalje oslanjamo na nekadašnjeg dečka. Na taj način ne samo da sebi otežavamo prebolevanje bivše veze, već i smanjujemo šanse da se neke nove ljubavi dese.

Autor: Balkan lifestyle/Cosmopolitan.rs

Šta mislite o članku?

150 points
Upvote Downvote
Dragan

Autor teksta: Dragan
Izvor:

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

0 komentara

5 stvari za kojima momci žude u seksu!

FARMA – Divna Karleuša napala Jelenu Golubović, čupala je i gađala!