in

Snimljena poslednja klapa filma o Žarku Lauševiću!

U Centralnom zatvoru u Beogradu snimljena je posljednja klapa dokumentarno-igranog filma „Lauš“ o glumcu Žarku Lauševiću, za koji scenario i režiju potpisuje Branka Bešević-Gajić, u produkciji „Fiks Fokusa“.

Film, čija je premijera zakazana za 22. februar 1914. u centru „Sava“, govori o preseku vremena koje je doprinelo tragediji koja se dogodila u glumčevom životu.

Podseća na pojavu nacionalizma, šta je tada značila predstava „Sveti Sava“, zašto je glavni akter ove priče nosio pištolj, o njegovom životu pre i posle 1993. godine, kada je nakon svađe u kafani u Podgorici u samoodbrani usmrtio dve i ranio jednu osobu, zbog čega je osuđen na 15 godina zatvora.

Igrani delovi, govore o težini koja pritiska glavni lik, o patnji kroz koju prolazi, kajanju i svemu što i danas oseća. Ne otkrivajući celo lice glumca, detaljima tela i atmosferom zatvorske ćelije, predstavljeno je njegovo duševno stanje, navodi se u saopštenju rediteljke filma.

Ovaj projekat za autorku ima izuzetan kulturološki značaj jer predstavlja ličnost koja je zauzimala posebno mesto u dramskoj umetnosti i zemlji u kojoj je rođena.Lauševićev život je, naime, nakon tragedije, postao teži i od same smrti.

Kako se dodaje u saopštenju autorke projekta, baveći se Lauševićem, mi u stvari govorimo o nama jer predstavljamo dokument jednog vremena.

Projekat je vrlo poučan i autentičan, jer priča o čoveku, koji je u istom trenutku velika zvezda, izuzetna ličnost, krivac, žrtva, osuđenik, begunac, pisac, slikar i iskonski pokajnik.

Prva klapa filma koji ćemo gledati sledeće godine, pala je ispred Jugoslovenskog Dramskog pozorišta, a na filmu je rađeno tri godine.

Lik Lauševića tumači Andreja Maričić, kompozitor je Hadži Nenad Maričić, direktor fotografije je Matija Munjiza Petrović, montažer Andreja Maričić, narator je Bojan Krivokapić, producenti filma su Andreja Maričić, Miroslav Bata Petrović i Branka Bešević Gajić.

U filmu govore – Branislav Lečić, Slavko Štimac, Dragan Bjelogrlić, Irfan Mensur, Slobodan Chustić, Petar Božović, Marko Baćović, Andreja Maričić, Miroslav Lekić, Ljiljana Blagojević, Svetislav Goncić, Toma Fila, Mihajlo Bakrač, Borka Pavićević, Jovan Ćirilov, Darko Bajić, Svetozar Cvetković i drugi.

Autor: Balkan lifestyle/Tanjug

Šta mislite o članku?

150 points
Upvote Downvote
Dragan

Autor teksta: Dragan
Izvor:

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

0 komentara

SLAVIO DO JUTRA – EKSKLUZIVNO: Aca Lukas proslavio 45 rođendan! (FOTO)

PREMIJERA – „Turbulentno“: Ceca izbacila novi spot! (VIDEO)