in

Četiri stvari koje morate znati o novcu!

Iako je većina jedva krpa kraj s krajem, važno je znati da se mnoge stvari kada su u pitanju financije mogu predvidjeti i izbjeći pogreške u upravljanju novcem kojim raspolažemo bez obzira na konkretan iznos koji mjesečno stiže na račun.

Ovo su četiri stvari koje treba imati na umu.

O financijama se mora raspravljati s partnerom
Novac je osjetljiva tema, posebno ako partneri imaju različite vrijednosti ili u slučaju da postoji značaj dug. Neovisno o situaciji, najvažniji je otvoren razgovor o ovom problemu. Ukoliko to partner odbija, inzistirajte na razgovoru na vrlo pristojan i uljudan način. Diskusija treba dovesti do stvaranja zajedničkog plana kako se riješiti dugova i kako štedjeti za budućnost. Naravno, to će uvelike smanjiti šanse da novac u vašoj obitelj bude uzrok svađa.

Kreditne kartice su zlo ako se zloupotrebljavaju
Ukoliko nemate nikakvu kontrolu nad vašim kreditnim karticama, izradite strategiju. Za početak pažljivo, kada idete u šoping sastavite listu nužno potrebnih namirnica. To je najlakši način da svaki mjesec uštedite nešto novca, a niži računi za telefon i internet također mogu dovesti do ušteda i u konačnici smanjiti vaše dugove. Kada napravite plan, držite te ga se i imajte na umu da je riječ o privremenim mjerama. „Rezati“ trebate sve dok ne smanjite potrošnju i svoj račun opet dovedete u „ravnotežu“.

Štednja za budućnost je važna
Veliki je postotak onih koji ne štede za umirovljeničke dane čak i ako za to imaju mogućnost. Još je gore što je mnogima moto trošiti sada, a o budućnosti ćeš brinuti kasnije. Međutim, budućnost je potpuno neizvjesna – i to kada je u pitanju naše zdravlje i socijalna skrb, uz to, kada odemo u mirovinu troškovi života zasigurno će porasti procjenjuje Gal Time.

Morate znati razlikovati želje i potrebe
Postoje stvari koje trebamo imati i troškovi koji su neizbježni kako bi normalno živjeli – riječ je o troškovimastanovanja, prijevoza, hrane, vode i najosnovnije odjeće i obuće. Gotovo sve ostalo su želje. Kako bi izbjegli nepotrebno trošenje novca, važno je povući crtu između dvije kategorije – želje i potrebe.

U svakom slučaju, ukoliko se želite riješiti dugova ili početi štedjeti, jedini način da uspijete je da smanjite svoju potrošnju ili povećate prihode. I na kraju, ako već niste, vrijeme je da napravite plan za bolju kontrolu kućnih financija.

Balkan Lifestyle/Danas.hr

Šta mislite o članku?

150 points
Upvote Downvote
Dragan

Autor teksta: Dragan
Izvor:

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

0 komentara

KONCERT ZA ROMSKU DECU – Jelena Karleuša nastupa zajedno sa Goranom Bregovićem!

Bojan Bjelić: Ko se ruga…poplavi mu jezik (FOTO)