in

Prednosti i mane trudnoće posle tridesete

Postoje mnoge prednosti prve trudnoće u tridesetim. Verovatno ste sigurni u svoju karijeru i u vezu s partnerom, a ni povratak na posao nije tako strašna stvar jer ste već pokazali šta možete.

Istraživanja kažu da žene u tridesetima imaju mnogo više samopouzdanja, izdržljivosti i otpornosti, što su sve osobine i kvaliteti koji su poželjni kod roditeljstva, posebno kada je dete malo.

Žene posle tridesete poznaju sebe mnogo bolje nego žene u dvadesetim, što će pomoći da budu majke pune razumevanja i strpljenja.

Tridesete znače iskustvo – ne samo u poslovnom nego i privatnom smislu, proživele ste dosta toga, putovale, zabavile se. Sada ste spremne za najveću avanturu života, a to je majčinstvo.

Ako ste oduvek želele blizance, onda će vas ove informacije obradovati.

Naime, žene u tridesetima imaju veće šanse da rode blizance prirodnim i nepotpomognutim začećem, posebno žene starije od 35 godina. S godinama, nivo FSH (folikulstimulirajućeg) hormona raste što podstiče sazrevanje jajnih ćelija. Kada se nivo tog hormona poveća, povećava se i mogućnost višestrukog sazrevanja jajnih ćelija, što može rezultirati višestrukom trudnoćom.

Naime, istraživanja su pokazala da kod žena u dvadesetim jedna od 16 trudnoća jeste višestruka, dok kod žena od 35 godina na dalje višestrukom trudnoćom završava jedna od pet trudnoća.

Koji su nedostaci prve trudnoće nakon tridesete?

Dobra vest je da ćete pre 35. godine zatrudneti na prirodan način, ali nažalost nakon 35. godine kvalitet jajašaca opada, pa ćete možda morati malo više da se potrudite.

Posle 35. godine su šanse za zdravu trudnoću u opadanju, povećava se mogućnost spontanog pobačaja, a povećava se i mogućnost genetskih deformacija kod deteta.

Neki od najčešćih problema u trudnoći nakon 35. godine života su:

1. vanmaterična trudnoća

2. prevremeni porođaj

3. niska porođajna težina deteta

4. teži porođaj, uz mogućnost carskog reza

5. mogućnost genetskih poremećaja kod deteta (Daunov sindrom)

Zbog toga se ženama u kasnim tridesetima preporučuju dodatni pregledi i testiranja.

Balkan Lifestyle/Ženski kutak

 

Šta mislite o članku?

150 points
Upvote Downvote
Dragan

Autor teksta: Dragan
Izvor:

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

0 komentara

KONCERT ZA ROMSKU DECU – Jelena Karleuša nastupa zajedno sa Goranom Bregovićem!

Bojan Bjelić: Ko se ruga…poplavi mu jezik (FOTO)