in

10 negativnih stavova koji vam truju život!

Predstavljamo vam popis negativnih stavova ili iskrivljenih percepcija koje truju i jako kvare vaš​ život. To su nerealna negativna uverenja o vama samima, vašem životu i ljudima u njemu.

Ova lista se zasniva na spisku kognitivne distorzije, koju je prvi predložio David Burns, pomoćni profesor sa Katedrie za psihijatriju i bihevioralnih nauka na Stanford Medicinskom Univerzitetu. Ovakva vrsta razmišljanja dovodi do depresije, ozbiljno narušava vašu učinkovitost i lišava vas vašeg mira i sreće. Pogledajte da  li ste “krivi” za neki od ovih stavova:

1. RAZMIŠLJATE EKSTREMNO, “SVE-ILI-NIŠTA” USLOVLJAVANJE Klasifikujete svoje kvalitete i dostignuća u kategorijama crno ili belo. Najmanja nesavršenost će prouzrokovati da odlučite da ste potpuni neuspešni  i dovešće do toga da se osećate kao gubitnik. To je osnovni oblik perfekcionizma – najčešće vrlo nezdrava osobina.

2. NAKON JEDNOG LOŠEG ISKUSTVA ZAKLJUČUJETE DA ĆE SE TO PONAVLJATI IZNOVA I IZNOVA Ovo  je nazvano “opšte generalizovanje”. Na primer, nakon što vaš brak nije uspeo, mislite da nikada više nećete moći da budete srećni u braku. Vi zapravo očekujete da vas neko vređa, kritikuje ili vara, bez obzira na to ko vam predlaže brak, jer se tu ne radi o njemu, već se radi o vašim očekivanjima.

3. RAZMIŠLJATE NEGATIVNO Ukoliko sami svedočite ili čujete o nekom lošem događaju dešava se to da odaberete taj negativni događaj i uveličate ga do džinovskih razmera tako da i sve svoje doživljaje vidite samo sa tamne strane. Sledeća uverenja su uobičajeni primeri ovakvog stava:  vi ne očekujete da vam se desi ništa dobro, jer ste odrasli  u problematičnoj porodici i okruženju. Zatim, ukraden je auto vašem komšiji i vi odmah mislite  da je svet pun lopova i da život u njemu generalno nije siguran.

4. ODBACUJETE SVE  POZITIVNO ILI UMANJUJETE NJEGOV ZNAČAJ Ovaj stav je još ekstremniji od prethodnih jer ne samo da  stalno živite u negativnosti, nego i stalno odbacujete  sve pozitivne stvari koje vam se događaju. Primer za to može da bude neko ko veruje da je sam i da ga niko ne voli, jer nema prijatelja. U isto vreme ta osoba može da ima dobar društveni život, recimo na poslu gde su kolege prijateljski nastrojene, brižne i pune razumevanja. Ipak, osoba sa ovim uverenjem uvek će misliti da oni ne treba da se  računaju, jer su to samo kolege s posla.

5. ISHITRENO DONOSITE ZAKLJUČKE Donosite zaključke na osnovu tuđeg mišljenja o vama, bez činjeničnih dokaza. Na primer: smatrate da vas je neko pogledao sa visine, jer ste se vi tako osetili. Nemate nikakav dokaz za to i sve je u stvari proizvod vaše nesigurnosti koja čini da se tako i osećate. Drugi primer može da bude, recimo, kada vam vaš prijatelj ili partner ne uzvrati poziv. Možete ishitreno doći do zaključka da tu osobu uopšte ne interesujete ili da vas izbegava, a ni na trenutak pomisliti da ste joj ustvari važni i da su razlozi nejavljanja potpuno druge prirode. I onda, iako patite, ipak odlučujete  da ćete zadržati svoj ​​ponos i tu osobu od sada izbegavati. Kasnije saznajete da on/ona nikada nije ni dobila vašu  poruku.

6. TRIK SA DVOGLEDOM Kada gledate na svoje greške uveličavate ih, predimenzionišete stvari van svih mera. Kada gledate na dobre stvari koje radite, umanjujete njihov značaj do nule. Potpuno je bespotrebno reći da je ovo odličan primer vaše inferiornosti i da “dvogled ponekad treba da okrenete i sa druge strane”.

7.  EMOCIONALNO RAZMIŠLJATE Emocionalno razmišljanje je slično ishitrenom donošenju zaključaka, ali dok se donošenje zaključaka odnosi na vašu vezu sa spoljnim svetom, emotivno zaključivanje se odnosi na vaša uverenja o samom sebi. Osećate se krivim i tako i zaključujete. Kriva sam, iako ne postoji ništa što bi to vaše uverenje i podržalo. Osećate se glupim, pa ste, naravno i uvereni da je to istina, uprkos  činjenicama o svim vašim dostignućima koje ste pokazali i koja govore potpuno suprotno.

8. NE DOSEŽETE SVOJE VLASTITE STANDARDE Postavljate sebi nerealno visoke standarde i osećate se jako loše kada ne uspevate da živite po tim standardima. Mučite sebe stalno s time šta treba, a šta ne treba uraditii, ali pošto su standardi nerealni , nikada  ih ne možete ni dostići i to vas dovodi do toga da se osećate sve gore i gore.

9. ETIKETIRATE SEBE Dajete sebi etikete koje se baziraju bilo na nekim neprijatnim događajima, kao što su vaši neuspesi iz prošlosti, ili jednostavno na osnovu onoga kako se osećate. Na primer, možda ste etiketirali sebe kao gubitnika pošto ste pali na ispitu u srednjoj školi i ova ektiketa uvek ostaje sa vama i postaje vaša realnost. Ovakav način davanja etiketa samom sebi je posebno opasan.

10. PREUZIMANJE ODGOVORNOSTI ZA STVARI KOJE NE MOŽETE DA  KONTROLIŠETE Ovo se dešava kada lično shvatite stvari i smatrate se odgovornim za događaje koje ne možete da kontrolišete ili ne kontrolišete u potpunosti. Primer za ovo može biti žena koja sebe smatra lošom majkom kada njeno dete nema dobre ocene u školi. Detetova knjižica je naizgled dokaz njenog neuspeha, što nije tačno, jer postoji još stotinu uticaja koji mogu stvoriti ovaj problem u detetovom životu. Ovih 10 stavova čine vaš život lošim i vode u depresiju. Depresija je uvek u pratnji jednog ili više njih. Ukoliko uspete da eliminišete ove negativne stavove moćićete da se nosite sa svim izazovima u životu i da imate zdrave odnose sa sobom i sa drugima.

Balkan Lifestyle/zenskikutak.rs

Šta mislite o članku?

150 points
Upvote Downvote
Dragan

Autor teksta: Dragan
Izvor:

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

0 komentara

IVAN IVANOVIĆ: Svi smo potpuni kreteni kad se zaljubimo!

Horoskop za sredu 20. novembar!