in

Kraj jedne ere: Zbogom, Winamp!

Legendarni media plejer Winamp prestaće da postoji nakon 15 godina, a kraj jedne ere koja je promenila i muzičku i IT industriju, lansirala MP3 u stratosferu i upoznala ceo svet sa lamama zakazan je za 20. decembar.

Iako je Winamp i dalje veoma popularan u nekim krajevima sveta, pa i u Srbiji, Nullsoftovo čedo je na Zapadu odavno izgubilo status neprikosnovenog. Tamo već godinama traje era, pre svega, iTunesa.

Winampova silazna putanja počela je 2002. godine, kada je kompaniju Nullsoft preuzeo gigant AOL za 80 miliona dolara i, neshvatljivo, odlučio da bez mnogo borbe prepusti tržište rešenjima koja su privukla korisnike time što su jednostavna, već instalirana na uređajima i multi-platformska.

Napster je postao prošlost, potreba za organizacijom plejlisti i gomile direktorijuma sa MP3 fajlovima je polako nestajala, a samim tim je Winamp gubio svoje mesto, koje je konstantnim unapređenjima zasluženo sticao još od verzije 0.2a iz aprila 1997. godine.

„Nije postojao valjan razlog zbog kog Winamp ne bi mogao da bude tamo gde je iTunes danas, osim toga što je stvoreno nekoliko slojeva loših odluka od trenutka kada je AOL preuzeo posao“, rekao je prošle godine Rob Lord, prvi direktor Winampa.

Iako je pod okriljem AOL-a Winamp nastavio da dobija nove skinove, pluginove i opcije, prekasno se dočepao Androida i Mekovog sveta, a industrija se ponovo pokazala kao nemilosrdna prema onima koji nisu svesni promena.

Balkan lifestyle/B92

Šta mislite o članku?

150 points
Upvote Downvote
Dragan

Autor teksta: Dragan
Izvor:

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

0 komentara

Čime se sad bave deca glumci: Neca radi u galeriji, Nikola postao advokat!

Tvoje lice zvuči poznato – SADA JE SVE U REDU – Tamara Dragičević: Propala sam kroz rupu u scenografiji!