in

VIJAGRA, ČIPS I KOKA KOLA: Koji su sve proizvodi nastali greškom?

Da li ste se ikad zapitali kako su određeni proizvodi nastali? Neki od njih, koji su bili veliki pogodak, zapravo su nastali slučajno. Pročitajte koji su to proizvodi.

Ispostavilo se da su neki proizvodi samo greška, a do njih su došli naučnici dok su tražili alternativne načine kako bi dobili ono šta im je ustvari bila misija. Uprkos njima, barem možemo da se utešimo da su te greške dovele da se promeni cela industrija.

Mnogi predmeti kojima posežemo skoro svakodnevno su oni koji su otkriveni slučajno. Ipak, oni su prepoznati kao nešto što će biti korisno u budućnosti i koji su preživeli breme vremena.

KOKA-KOLA – Pokušavajući da naprave tonik za ljude koji su imali probleme sa upalama zuba, farmaceuti su probali tester i okrili da i nema neki loš ukus. Dodali su malo gazirane vode, a danas predstavlja vodećeg proizvođača gaziranih pića i brend za koga je svako čuo na planeti.

2

 

PENICILIN – Izumitelj Aleksandar Fleming. Ironično, Fleming je bio u potrazi za “čudom od leka”, koji će moći da izleči razne bolesti. Ostavio je gomilu prljavih sudova kada je krenuo na odmor. Vratio se sa puta i otkrio nešto čudno sa posuđima. Sva jela su bila pokrivena bakterijama, osim jednog čiji je deo bio “zaštićen”. Shvatio je da je taj deo blokirao bakteriju i da može da se iskoristi da se ubije širok spektar njih. Nastao je lek penicilin, jedan od najčešćih korišćenih antibiotika danas.

KESICE ČAJA – Datiraju od 1903. godine i bile su napravljene od ručno šivene svile. Tomas Saliven, američki trgovac kafe i čaja, slao je uzorke svojih proizvoda klijentima upakovanih u limenke. Sve dok jednog dana nije došao do zaključka da bi bilo jeftinije da čajeve pošalje u male, ručno, ušivene svilene kese. Narudžbine su stizale, ne za čajem, već za njegovim kesicama.

ČIPS – Najpopularniji priča o pronalasku čipsa je vezana za kuvara po imenu Džordža Krum. On je 1853. godine bio kuvar u jednom restoranu u državi Njujork, kada je jedan kupac sve vreme vraćao tanjir sa prženim krompirom nazad, tražeći da mu budu delovi isečeni tanje i da se prže duže. Džordža je iritirao kupac, isekao je krompir na vrlo tanke delove, pržio ih dok se nisu zakrivili i posolio ih. Umesto da se ljuti zbog krompira, kupac tražio više i pokrenuo revoluciju. Bili su poznati kao Saratoga Čips, nazvan po gradu gde je i nastao.

3

 

VIJAGRA – Hemičari farmaceutske kompanije “Fajzer” razvijali su pilulu za lečenje kardiovaskularnih bolesti. Godine 1991. nešto je iskrslo, bukvalno. Testirane osobe su prikazale sporedne i “čudne” efekte u lečenju. Pilula, kasnije nazvana vijagra, odobrena je 1998. i pokazala se neuspešna za lečenje bolesti srca. Ali, neočekivano je lečila erektilne disfunkcije.

BalkanLifestyle/Telegraf.rs

Šta mislite o članku?

150 points
Upvote Downvote

Autor teksta: Dragan
Izvor:

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

0 komentara

Maya Berović:“U Novu godinu krupnim koracima napred“!

E, TO JE IRONIJA: Vlado Georgiev prozvao Anu Nikolić da voli rakiju!