in

Toše Proeski bi danas napunio 33 godine!

Tragično nastradali pevač ostaće zauvek upamćen.

Toše Proeski rođen je 25. januara 1981. godine u Prilepu, u Makedoniji. Bio je i ostao jedan od najpopularnih i najvoljenijih pevača u celoj bivšoj Jugoslaviji. Tošetovi fanovi širom Balkana danas obeležavaju dan njegovog rođenja.

Iako nas je prerano napustio sa svega 26 godina, iza sebe je ostavio bogatu muzičku karijeru a njegovi kolege i prijatelji, za njega imaju samo reči hvale.

tose proeski.1

 

Na prvom nastupu, kao desetogodišnjak, pevao je „Ave Mariju“ i ostavio publiku bez daha. Studirao je solo pevanje i bio je jedan od najboljih studenata. Karijeru pop pevača počeo je s 15 godina, kada je učestvovao na festivalu „Makfest“. Pesme „Usne na usnama“ i „Sunce u tvojoj zlatnoj kosi“ otvaraju mu vrata makedonske muzičke scene. U vrlo uspešnoj 1999. godini, izdao je prvi album, „Negde u noći“ i održao svoj prvi samostalni koncert. Uprkos tomu što je nizao uspehe, ostao je skroman.

tose proeski.2

Godine 2002. kreće na turneje izvan granica Makedonije. Velike uspehe ostvaruje prvo u Srbiji i Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, a kasnije i u Hrvatskoj i Sloveniji. Muzički kritičari su ga nazivali pevačem anđeoskog glasa. No, veliku popularnost nije stekao samo glasovnim mogućnostima te je 2003. godine dobio Humanitarnu nagradu Majke Tereze za svoje brojne humanitarne nastupe. 2004- te je imenovan za regionalnog Ambasadora dobre volje UNICEF- a.

Toše Proeski poginuo je u saobraćajnoj nesreći 16. oktobra 2007. na autoputu Zagreb-Lipovac, na putu iz Skoplja prema Zagrebu.

Balkan lifestyle/Pulsonline

Šta mislite o članku?

150 points
Upvote Downvote
Dragan

Autor teksta: Dragan
Izvor:

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

0 komentara

Pjesma Interventna pokrenula novi trend na FB!

KOLEGIJALNOST – Dženan poklonio pesmu Saši Kovačeviću!