in

Petar Božović: Žarko Laušević mi je poput sina!

To što mu se dogodilo je strašna tragedija, ali on će zauvek u meni imati prijatelja – kaže glumac pred današnji odlazak u Ameriku.

Božovića i Lauševića, dva velika glumca, vezuje višedecenijsko prijateljstvo na koje nije bacila senku ni strašna tragedija 1993. godine, kada je nakon svađe u kafani u Podgorici Žarko u samoodbrani usmrtio dva čoveka i jednog ranio, zbog čega je osuđen na 15 godina zatvora. Naprotiv, to je samo još više učvrstilo Petrovu ljubav prema mladom kolegi jer, kako kaže ova glumačka legenda, „lako je u dobru biti dobar, na muci se poznaju prijatelji“.

zarko-lausevic01-foto-promo_f

Petar je brzo nakon nesreće, čim je Žarko mogao da prima posete, odlazio u crnogorski zatvor u Spužu da ga poseti, a potom i u beogradski CZ.

U svojim knjigama „Godina prođe, dan nikada“ Žarko dirljivo piše o posetama i podršci ove glumačke i ljudske veličine.

Viza
Iako je zahtev za vizu predao još pre dva meseca, Božović do juče nije bio siguran da će on i njegova devojka Snežana zaista poleteti preko okeana.

„Greškom službenika, Petrovi otisci prstiju zamenjeni su sa otiscima drugog čoveka. Jedva smo ispravili tu grešku“, kaže Snežana.

Od kad se Laušević preselio u Njujork, Božović ne propušta priliku da, kada je u tom kraju sveta, svrati kod svog druga, nekad popriča, a nekad njegovu muku odćuti sa njim.

– Već 21 godinu Žarko svaki dan i svaki minut žali zbog toga što se desilo. Bila je to strašna tragedija. Sudbina je u jednom minutu ugasila i unesrećila živote velikog broja ljudi, živote nekoliko porodica. Žarka znam od malih nogu. Prvo mi je bio kao sin, a kasnije drug, brat i kolega. Ta strašna tragedija unesrećila je sve nas – dirljivo priča Božović pred polazak.

On ne prestaje da se nada da će se Žarko jednoga dana vratiti u svoju zemlju.

– Nadam se da će se stvoriti uslovi da dođe i da se vrati svom poslu jer u ovim zrelim životnim i glumačkim godinama tek može mnogo da pruži na sceni – objašnjava Petar.

On je zadivljen talentima mlađeg kolege i ističe da Laušević nije samo izvanredan glumac već i pisac i slikar. Tragičnom igrom sudbine, ovaj izuzetni umetnik već godinama zarađuje za život radeći fizičke poslove u Njujorku.

Balkan lifestyle/Blic

Šta mislite o članku?

150 points
Upvote Downvote
Dragan

Autor teksta: Dragan
Izvor:

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

0 komentara

Đorđe David postaje otac: Nisam razmišljao o potomstvu, ali sam srećan!

JELENA JOVANOVIĆ: Na Farmi sam skuvala svoj prvi ručak!