in

O FILMU – Žarko Laušević je jedva imao snage da ispriča priču o sebi! (Video)

Žarko je postao oprezan, toliko da se stalno osvrće oko sebe. Tako sam ga doživeo kad sam mu uručio pasoš, koji mu je vratio izgubljeni identitet – ispričao je Ivica Dačič u filmu „Lauš”.

Rediteljka i scenaristkinja Branka Bešević Gajić okupila je prijatelje Žarka Lauševića da ispričaju svoje viđenje tragedije iz 1993, kada je u kafiću u Podgorici, štiteći brata i sebe, glumac usmrtio dva mladića, a jednog ranio.

– Kad sam Žarka prvi put posle njegovog odlaska sa ovih prostora video 2008. godine u hotelu u Njujorku, saznao sam bizarnu stvar – da je on čovek bez identiteta, da nema nijedan validan dokument – ispričao je Dragan Bjelogrlić u filmu, otkrivši time da je inicirao postupak izdavanja dokumenata Žarku.

Na njegove reči u filmu koji će premijeru imati u subotu nadovezao se premijer Srbije, opisujući kako je predao srpski pasoš čuvenom glumcu, dok je rediteljka rekla da je Žarka godinama ubeđivala da naprave priču.

– Film je dokument jednog vremena i opomena svima nama, nikako hvalospev o njemu. Žarko nipošto nije želeo film o sebi i pokušavao je dugo da me ubedi da to ne radim. Ali kad je shvatio da radim dvostranu priču, nije se više protivio i dozvolio mi je da koristim njegove knjige i naracije. Jedva je smogao snage da ispričamo ovu priču – kaže Branka, u čijem je dokumentarcu narator u filmu Bojan Krivokapić, dok Žarka u igranim scenama tumači njegov kolega sa klase Andreja Maričić koji je i montažer. Reči Branislava Lečića, Irfana Mensura, Slobodana Ćustića, Ljiljane Blagojević, Slavka Štimca i drugih Lauševićevih kolega, ali i uz navode advokata stradalih, osvetlile su nesrećni slučaj i godine „u kojima je gotovo nužno bilo posedovati pištolj“.

ivica dacic

Oni otkrivaju da je pred nesreću Žarko dobijao pretnje smrću zbog učešća u zabranjenom komadu o Svetom Savi ali kažu i da su srećni što su konačno ispričali pravu verziju događaja. U neku ruku, akteri filma od javnosti traže oprost za glumca, koji prema njihovim rečima ne planira povratak u Srbiju i Crnu Goru.

Balkan lifestyle/Blic

Šta mislite o članku?

150 points
Upvote Downvote
Dragan

Autor teksta: Dragan
Izvor:

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

0 komentara

KREĆE NA VELIKU TURNEJU – Zdravko Čolić peva u Skoplju!

FETIŠ ČUDAK: Hercegovac opsednut stopalima Milice Pavlović!