in

ŠPIJUNI S MIKROFONOM: Ko je sve sa estrade radio za DB!

Folk zvezde su pogodne za donošenje informacija jer imaju lakši pristup ljudima koji se opuste i napiju u kafani, tvrde kriminolozi. Poziv koji se ne odbija Kad je reč o informacijama od nacionalnog interesa, jednostavno ne postoji mogućnost da neko od umetnika odbije saradnju!

Nema tog pevača sa srpske estrade koji na neki način nije sarađivao s tajnim državnim službama! I nema tog pevača ili pevačice koji bar jednom nisu preneli neku naizgled beznačajnu informaciju službeniku Državne bezbednosti, a ovaj ju je već, kako to Služba nalaže, pospremio u fioku; da je otvori kad za to bude bilo potrebe!

Ovo za Kurir tvrdi većina sagovornika, potvrđujući na taj način priču koja je u javnosti ponovo pokrenuta ove nedelje – da su pripadnici raznoraznih službi kao svoje izvore vrbovali likove sa estrade, i folk i pop-rok muzičare.

Imena u tajnosti

Pevačica Olja Karleuša kaže da s njom nikad niko nije kontaktirao, ali da se „u drugom smislu“ viđala sa službenicima DB.
– Kad su neke proslave, na primer, odlazak u penziju ili slično, oni imaju običaj da pozovu nas pevače da im uveselimo to slavlje, što je, po mom mišljenju, normalno – kaže ona.
– Mene nisu vrbovali, ali to ne znači da od drugih nisu tražili saradnju – dodaje.

Olja Karleusa

Jedina pevačica koja je otvoreno priznala da je sarađivala s tajnom službom je Vesna Rivas, od koje smo uspeli da dobijemo odgovor zahvaljujući produkciji TV Hepi, budući da se ona trenutno nalazi u „Parovima“.
– Dosta kolega sa estradne scene je radilo za DB. Ne mogu da kažem imena, molim vas da me razumete. Pevači su pogodni za DB jer mi ulazimo u mase; to naročito važi za muzičke grupe, tu uvek odaberu ponekog za saradnika i to je bilo veoma aktuelno u vreme bivše Jugoslavije i tadašnje emigracije. Najlakše je preko pevača saznati neku informaciju i to debeovci odlično znaju. Recimo, dogodi se neko ubistvo, službenici DB odmah jure svoje izvore sa estrade, jer se pevači druže sa svetom sa one strane zakona, razumete? – objašnjava Vesna Rivas.

Samo se druže…

Kriminolog i bivši operativac SDB Božidar Spasić kaže za Kurir da tajna policija uvek ima interes da se ubaci među estradne zvezde, jer su vrlo pokretljive, kreću se u različitim krugovima, putuju u inostranstvo, pa su mogući sakupljači veoma značajnih podataka i informacija, pa čak i glasina.
– To nije neuobičajeno da se u celom svetu koriste estradne zvezde, od glumaca i reditelja pa do pevača. Kod nas je to specifično jer se ne radi o pravom angažovanju saradnika koji će vam davati podatke o nekom licu, nego je reč o takozvanom operativnom druženju i to smo zvali informativni razgovor, a da pevač, na primer, čak i ne zna da to nama treba – objašnjava Spasić.

Kad je reč o informacijama od nacionalnog interesa, jednostavno ne postoji mogućnost da neko odbije da pomogne!
– Problem je što su naše službe to zloupotrebljavale. Jedan od takvih primera je i to što su pripadnici zemunskog klana nosili značke BIA i što su upravo pripadnici službi bezbednosti bili umešani u sve moguće kriminalne aktivnosti – tvrdi dr Darko Trifunović s Fakulteta za bezbednost.

Javnost je tvrdnjom da su pevači saradnici Službe prvi ustalasao kantautor Vlado Georgiev, tvrdeći da je Zdravko Čolić, naša najveća pop zvezda svih vremena, radio za DB!

Dr Darko Trifunović, čiji je stric, čuveni Duško Trifunović, pisao pesme za Čolu, kaže da DB i te kako koristi zabavljače za izvršavanje svojih zadataka, ali da to nije slučaj sa ovim pevačem.
– Tvrdim da Čola nema veze s tim, moj stric mu je pisao pesme, ali je svakako onaj ko je otkrio podatke te vrste šarlatan i vucibatina. Nigde na svetu nema da službenik, makar i u penziji, sme da otkrije neke detalje, a u Izraelu, gde inače držim predavanja, bio bi ubijen zbog takve stvari! – kategoričan je Trifunović.

Šešelj špijun Magistar

Lavina komentara na temu ko je sve špijun paralelno je pokrenuta prekjuče i u parlamentu, formiranjem skupštinskog Odbora za kontrolu službe bezbednosti. Lideru SRS Vojislavu Šešelju zasmetalo je što će na čelu tog odbora biti naprednjak Igor Bečić jer ima „lažnu diplomu“, a onda je u toj raspravi Aleksandar Martinović sasuo Šešelju:
– Šešelj je svojevremeno bio saradnik Centra državne bezbednosti u Sarajevu, pod kodnim imenom Magistar!

Šef radikala mu nije ostao dužan, naravno, ali je ovu rečenicu vešto izbegao da prokomentariše i samo je uočio da je Martinović – klempav!

Kiki Lesendric

Kiki prolupao od vrućine
RADIO SAM KAD SAM IMAO 11 GODINA

Zoran Kiki Lesendrić nije hteo da odgovori konkretno na pitanje da li je bio na meti DB, već je sve okrenuo na šalu.
– Bio sam član DB sa 11 godina, ali su me izbacili jer sam nosio starke sa američkom zastavom. Inače sam bio još jednom u DB, vozio sam „aston martin DB7“ od Podgorice do Nikšića, tačno 20 minuta – odgovorio je Kiki.
Profil pevača saradnika
SVE ZAVISI OD POPULARNOSTI

Tajne službe uglavnom biraju pevačice, koje dobiju zadatak da, na primer, pristupe nekom emigrantu i izvuku neke informacije, kaže Spasić. Međutim, od čega zavisi koga će SDB izabrati za svog tajnog saradnika – kriminolog kaže da ne postoji određeni profil.
– To zavisi od popularnosti ličnosti, njegovih aranžmana, da li je komunikativan… Ne postoji kriterijum, a zvezde se ne vode u specijalne stanove ili posebne zgrade, već se dogovori o poslu obavljaju na javnim mestima – objašnjava on.
Služe kao paravan
KAKO DOLAZI DO SARADNJE

Dr Darko Trifunović objašnjava kako dolazi do saradnje između SDB i javnih ličnosti.
– DB koristi u svim situacijama pevače, jer su oni u prilici da dođu do lica do kojih inače svojim radom tajno ne bi mogli. Pevači se koriste kao paravan za rad obaveštajnih službi. Do podatka se dođe kad je čovek najopušteniji, kad mu neko peva na uvo i kad je polupijan. Tad se pojavi i neko kao prijatelj pevača i kreću razgovori. Tad ne deluje ništa sumnjivo – ističe Trifunović.

Balkan Lifestyle/Kurir

Šta mislite o članku?

150 points
Upvote Downvote
Dragan

Autor teksta: Dragan
Izvor:

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

0 komentara

OPSESIVNO LJUBOMORAN: Tanji muž smešta seks-aferu!

SAŠA POPOVIĆ: Samo Mariji Šerifović kasno pišem poruke, evo zašto…