in

PRIČE IZ ŽIVOTA Ovako su nastale neke od najlepših pesama! Uz njih lomimo čaše, ruke nam krvave…

Dva puta se Bora Đorđević hvatao olovke zbog Biljane Nevajde Šević, a pesme napisane u trenutku ljubavne patnje postale su veliki hitovi „Riblje čorbe“

Da li znate kako su nastale neke od najpopularnijih pesama sa naših prostora? Neka od ovih vas je, sigurno, bar jednom naježila.

Pesmu „Zmaj“ koju je otpevala Indira Radić, Marina Tucaković je, najpre, želela da proda Ceci. Međutim, nije kome je namenjeno, već kome je suđeno.

Dečko i devojka iz pesme su se sreli i zavoleli u srednjoj školi. Deset godina zabavljanja rezultiralo je zakazivanjem svadbe. Ali, devojka tada saznaje da ima rak pankreasa u poodmakloj fazi. Venčanje je otkazano, a ona je dečku napisala pismo u bolnici (od reči do reči ove pesme) i zamolila ga da pročita kad ona umre. Međutim, on se napio to isto veče i otvorio pismo. Ujutru kada je došao u bolnicu, ona je umrla. Dečko je čuvao pismo 15 godina, nakon čega je rešio da ga proda Marini Tucaković.

Osamdesettrogodišnja Selma Borić, kojoj je pesnik Vlado Dijak posvetio pesmu (koju je 1974. godine snimilo Bijelo dugme) gostovala je pre par godina u jednoj emisiji i tom prilikom ispričala kako je nastao hit „Selma, ne naginji se kroz prozor“.

Njih dvoje su se sreli kada je putovala za Sarajevo. Pomogao joj je da ponese kofer i ispratio je na voz. Kada se smestila, Dijak joj je sa perona uzviknuo: „Ne naginji se kroz prozor!“.

Dva puta se Bora Đorđević hvatao olovke zbog Biljane Nevajde Šević, a pesme napisane u trenutku ljubavne patnje postale su veliki hitovi „Riblje čorbe“. Biljana, tada jedna od najpoznatijih jugoslovenskih manekenki, kreće u Sarajevo i u novi život, a Bora, s kojim se izvesno vreme zabavljala, zove je da se oproste. Nalazi ga u kafani „Pod lipom“, a on kao da je upravo izašao iz pesme – bio je za šankom, mrzeo pomalo i sebe i druge. Potom joj je u dahu izrecitovao pesmu čiji refren poentira onim čuvenim „Ostani đubre do kraja“.

Njen odlazak bila je bolna inspiracija za još jednu legendarnu pesmu Riblje Čorbe „Dva dinara druže“, koju je napisao Bajaga. „Sve što iole vredi palo je u vodu, opet me je žensko napravilo volom, igrao sam samo epizodu“, posvetio je Đorđević svojoj bivšoj ljubavi.

Čuveni Toma Zdravković poznat je po tome da su njegove pesme nastajale iskreno kao i da su posvećene stvarnim likovima. Pa je tako pesma „Ljiljana“ napisana za poznatu srpsku glumicu Ljiljanu Blagojević, koja je jednom izjavila da je za nju bilo strašno kada joj je Toma posvetio pesmu, jer je u to vreme bilo sramota tako nešto uraditi.

„E moj brate“ je pesma koju je Zdravković posvetio prijatelju i glumcu Zoranu Radmiloviću. Dve legende, Toma Zdravković i Zoran Radmilović, bili su veliki drugari i često su voleli zajedno da „zaglave“ u kafani. Jednom prilikom su se sreli i dogovorili da odu u kafanu na po jednu sa nogu. Ali samo na po jednu. Međutim, popili su jednu, pa još jednu, pa još jednu, pa su onda doveli cigane da im sviraju. I tako ostali do jutra. Kad se Toma Zdravković otreznio, posle pijanstva napisao je tekst čije su reči glasile: „E, moj brate, cigani me prate, a zora je svanula…“ .

„Bacila je sve niz rijeku“ – Ova pesma govori o velikoj ljubavi legendarnog pevača Davorina Popovića i jedne anonimne devojke iz Sarajeva. Kada su njih dvoje trebalo da se venčaju, ona je abortirala i nestala.

Posle više godina, na jednom koncertu u Švedskoj, Davorinu se navodno učinilo da je ugledao tu devojku. Prekinuo je nastup, sišao sa scene i sišao među publiku. Nažalost, Popović je nije našao i posle je nikada nije video.

„Tu noć kada si se udavala“ – U pitanju je jedna od najvećih balada “Prljavog kazališta“. Priča govori da je član ovog benda Jasenko Houra imao devojku, a kada je on išao u vojsku, upitao ju je da li će ga čekati. Ona je odgovorila potvrdno. Međutim, kada se Jasenko vratio iz vojske, grupa je imala svirku zakazanu za jedno venčanje, a to je bilo njeno venčanje.

U drugoj verziji te priče, devojka je ugledala Jasenka i navodno odmah sebi pucala u glavu.

„Čiji ono svatovi“ – Pesma Vesne Zmijanac navodno je nastala prema tragediji koja je zadesila jedan par. Mlada, koja je bila u drugom stanju, i mladoženja krenuli su na probu svog venčanja. Nažalost, oni su imali saobraćajnu nesreću u kojoj su poginuli, a pesma je posvećena njima.

„Tvoja te majka krije Ramajana“ – Pesma Muharema Serbezovskog koja je posvećena njegovoj ćerki Ramajani. Ona je nastala kao plod ljubavi sa njenom majkom Sarajkom. Veza je trajala tokom sedamdesetih godina, ali je brzo okončana.

Balkan Lifestyle/Kurir

Šta mislite o članku?

150 points
Upvote Downvote
Dragan

Autor teksta: Dragan
Izvor:

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

0 komentara

(FOTO) BRAK NA POMOLU? Pevačica zaprošena na koncertu!

Humanost na delu: Boban Rajović ceo honorar dao u humanitarne svrhe!