in

LUKSUZNI TRGOVAČKI CENTAR EATALY U TRSTU NUDI NAJBOLJE IZ ITALIJE!

Ferari u svetu hrane-Eataly se vodi devizom Italijana da život ne sme da se traći na loše jelo i piće.

Svako ko je kročio na italijansko tlo uverio se u istinitost izreke: “Život je isuviše kratak da bismo pili i jeli loše” (“La vita e troppo breve per bere e mangiare male”). I najstroži hedonisti ne mogu da nađu zamerku luksuznom trgovačkom centru za hranu Eataly, nedavno otvorenom u napuštenom vinskom magacinu u Trstu, piše u tekstu objavljenom u „Frankfurtskim Vestima“. Reč je o zdanju sa pogledom na živopisnu luku, sagrađenom 1902. godine za skladištenje buradi iz Istre i Dalmacije. Eataly mnogi, s punim pravom, nazivaju Ferarijem italijanske enogastronomije.

2

Prvi je otvoren u Torinu 2007, a jubilej, deseti rođendan, obeležen je upravo ovim događajem u glavnom gradu pokrajine Friuli-Venecija. Pre toga Eataly je nikao u 27 evropskih i svetskih metropola, kao što su Moskva, Minhen, Kopengahen, Dubai, Njujork… Organizatori ne kriju želju da bi voleli da dođu i u Beograd.

Prostor od tri hiljade kvadrata podeljen je na tri sprata, gde se nalaze restorani, barovi, prodavnice, štandovi… Najbolje iz Italije – ove tri reči mogu da opišu raskošnu ponudu kojoj malo ko može da odoli. Tu su najčuveniji sirevi (pecorino, grana, parmiggiano), nadaleko poznata pasta iz Granjana, sicilijanski čeri paradajz, vruć hleb ispečen u šporetu na drva, kafa, sladoled, kao i neizbežno vino. Vinski podrum broji više od hiljadu etiketa božanskog pića, od lokalnog, točenog, koji može da se kupi za dva i po evra do boca za koje treba izdvojiti čak 800 evra.

3

– Glavni cilj ovog brenda je zbližiti različite ljude kroz vrhunsko jelo i piće. Zato želimo da vrhunske proizvode učinimo dostupnim širokim masama po pristupačnim cenama – često ponavlja Oskar Farineti, idejni tvorac i predsednik kompanije Eataly.

Na ovom mestu može da se kupi bakaluk, ruča ili večera, a u prizemlju se nalaze učionice za sve zainteresovane koje žele da proniknu u tajne italijanskog kulinarstva, koje je odavno pokorilo zemaljsku kuglu.

Već je zaposleno 85 mladih ljudi, koji su obučeni i pripremljeni da na najreprezentativniji način prikažu kulturu, tradiciju, odnos prema jelu. Za Italijane je hrana mnogo više od pukog zadovoljavanja čula. Hrana je za njih magija u kojoj treba uživati svim bićem.

– Oduševljen sam Beogradom i nosim u prijatnoj uspomeni ljude koje sam upoznao u srpskoj prestonici – kaže Antonio de Paolo, direktor Eataly u Trstu.

Poput svih biznismena okupljenih oko ovog projekta ne krije želju da u čarima italijanskih đakonija uživa što više ljudi.

4

Andrea Vinćenti, jedan od strastvenih pobornika ovog poduhvata, koji briše granice među državama, nedavno je bio u Beogradu. Očarala ga je baština grada starog sedam hiljada godina, ali i srdačnost i ljubaznost Beograđana.

– Prijatno sam bio iznenađen evropskim duhom glavnog grada Srbije, koji se nalazi na raskrsnici istoka i zapada Starog kontinenta – kaže Vinćenti.

Balkan Lifestyle

Šta mislite o članku?

150 points
Upvote Downvote
Dragan

Autor teksta: Dragan
Izvor:

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

0 komentara

TAJNA MILJANE KULIĆ: Učesnica Parova dužna ZELENAŠIMA?

ZASTRAŠUJUĆE FOTOGRAFIJE: Žena Darka Lazića povredila noge, trpi JEZIVE bolove!