in

OTVOREN TESTAMENT KRALJICE ROMSKE MUZIKE: Evo kome je i šta ESMA ostavila!

Kraljica romske muzike Esma Redžepova Teodosievska do kraja je ostala kraljica. Prekjuče je otvoren njen testament u kome stoji da svu svoju imovinu ostavlja Makedoniji.

„Godinama je govorila da želi svoj dom kulture i humanosti da ostavi Makedoniji, a to obećanje je i ispunila. Prekjuče je otvoren testament Esme u kome jasno stoji da svu imovinu podaruje državi. Esma je mnogo volela Makedoniju, i Makedonija je volela Esmu. Svuda po svetu, u svim intervjuima je pominjala Makedoniju. U srcu je nosila makedonsku pesmu, dušu i misao. Zato je Esma svu svoju imovinu poklonila Makedoniji“, rekla je za Radio Slobodnu Makedoniju, Zorana Kostovska, njena najbliža saradnica.

Esma Redžepova Teodosijevska je umrla 11. decembra prošle godine nakon kratkog bolovanja. Legendarna pevačica je preminula u 73. godini života.

Ona je 2013. godine dobila prestižnu titulu Nacionalni umetnik Republike Makedonije. Održala je nebrojano koncerata po celom svetu i humanitarnih akcija, a iza sebe je ostavila 47 dece koje je usvojila, odgajila i izvela na put.

Još kao devojčica, Esma je sanjala da postane pevačica. San joj se ostvario, a kasnije je krunisana Kraljica romske muzike, poznata i cenjena u celom svetu. Pevala je pred velikim državnicima – Titom, Gadafijem, Hruščovom, Sadamom Huseinom, Rezom Pahlavijem, Indirom Gandi… Obišla je sva četiri kontinenta – i to nekoliko puta, a njeni kocerti su uvek bili dupke puni. Mogla je da živi u bilo kojoj svetskoj prestonici, ali se uvek vraćala kući, u njeno rodno Skoplje, gde je rođena 8. avgusta 1945. godine u ulici “Ivo Lola Ribar” broj 20, u kući koja više ne postoji.

Kao da je predosetila da joj se bliži kraj, Esma je sredinom juna prošle godine počela da piše testament. Još tada je rekla da će svu svoju imovinu, odnosno njenu kuću u kojoj je smešten Muzej i Dom humanosti i umetnosti “Stevo i Esma Teodostievski“ u Skoplju, testamentom ostaviti državi Makedoniji. Muzej, koji je bio i dom Esme, ima 750 kvadratnih metara i dvorište oko 1.300 kvadrata.

„Za izgradnju Muzeja do sada sam potrošila oko milion evra. Radim od osme godine i sve što imam, pa i Muzej napravljeni su mojim trudom. Muzej će svedočiti o meni i Stevi, o našim domaćim i svetskim uspesima, nagradama i priznanjima“ govorila je tada Esma.

U njenom domu – Muzeju, izloženi su predmeti koje je slavna dvojka dobijala tokom njihove duge i bogate karijere. Tu se na jednom mestu nalazi preko hiljadu nagrada, pohvalnica, medalja, nošnje, haljine, muzički instrumenti, fotografije sa nastupa i porodične slike Esme i 48 dece koje je usvojila i odgajila.

„Nakon moje smrti javnost će moći da vidi i brojne nagrade i priznanja koje sam dobila za moj humanitarni rad, a o kojima nisam govorila. Sve ću to pokloniti državi sigurna da će nastaviti da neguje moj lik i delo. Želim da Muzej Esme i Steve postane kulturni dom gde će se okupljati narod i održavati humanitarne aktivnosti, a u donjem delu Muzeja želim da se otvori narodna kuhinja“, rekla je Esma.

Balkan Lifestyle/Kurir

Šta mislite o članku?

150 points
Upvote Downvote
Dragan

Autor teksta: Dragan
Izvor:

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

0 komentara

OTKRIVAMO! Ovo su najbolji Event Centri u Beogradu!

Osunčala prirodne grudi: Pevačica pobegla u Egipat!