in

DRVENA ČAROLIJA: OTVARANJE IZLOŽBE UNIKATNIH PREDMETA MIRKA BERKEŠA!

U sali biblioteke Simeon Piščević u Šidu, u petak 7. jula u 17 časova biće otvorena izložba unikatnih rukotvorina Mirka Berkeša iz Šida.

Izložba brodova, jedrilica, fijakera, i ostalih ručno pravljenih predmeta od raznih vrsta drveta, prva je takve vrste u ovom delu Srbije, i već izaziva veliko interesovanje građana Šida. Mirko je svoj talenat otkrio još pre polaska u osnovnu školu, i od tada do dana današnjeg napravio je na stotine predmeta, mahom brodova, od drveta bukve, lipe, hrasta, furnira, ali i bambusa.
Ono po čemu su njegove rukotvorine specifične i poznate jeste veliki broj delova od kojih se predmeti sastavljaju, pa tako jedan od brodova broji preko 3 hiljade sitnih delova.
Svaki brod i generalno svaki predmtet koji pravim zahteva maksimalnu posvećenost, pažnju, koncentraciju, ali i vreme, pa mi tako za maketu broda prosečne veličine nekada treba i više od dva meseca. Svaki delić se ručno seče, obrađuje, ukraja i sve što pravim pravim isključivo od prirodnih materijala, kaže Mirko i dodaje:
Upravo zbog činjenice da je sve apsolutno prirodno, kontaktirali su me iz Ekološkog društva i izrazili želju da organizuju izložbu na kojoj će se naći moji radovi.
Posetioci izložbe moći će pored unikatnih maketa raznih plovila, brodova, čamaca i jederilica  da vide i fijakere, šinska kola, brojne figure, među kojima i ženski akt, ali i mnoge druge unikatne, ručno rađene predmete od drveta.
Interesantno je da jedan od brodova koje je je izradio Mirko Berkeš našao svoje mesto u čuvenom hotelu u Emiratima – Burj el Arab, i to nakon što ga je od njega kupio šeik iz Šardže u Emiratima. Brojni Mirkovi radovi krase i restorane duž jadranske obale, a neki su prodati i na aukcijama u Francuskoj.
Izložba će trajati tri dana a posetioci će moći da vide i kupe ove neverovatne unikate u periodu od 17h  do 20h.
Mi vam donosimo nekoliko fotografija pojedinih unikata koji će se moći videti na izložbi i takodje vam preporučujemo da ovu izložbu nikako ne propustite
Balkan Lifestyle
Foto:PRessSerbia

Šta mislite o članku?

150 points
Upvote Downvote
Dragan

Autor teksta: Dragan
Izvor:

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

0 komentara

Miss Balkana dočekana kao kraljica u Rumuniji!

Evropski šampioni lumpovali na splavu! (VIDEO)