in

BITNO JE ČIME SE NEGUJETE! Ulje od Babasu palme PREPORODIĆE važu kožu i kosu!

Foto: Profimedia

Babasu je vrsta južnoameričke palme, visoka je do 20 metara, sa jestivim voćem i semenkama koje se koriste za proizvodnju ulja.

Lišće ove palme Indijanci koriste prilikom gradnje svojih koliba. Od jezgre tvrdog oraha babasua, proizvodi se ulje koje se koristi za kuvanje u domaćinstvu i za izradu sapuna i preparata u kozmetičkoj industriji. Latinski naziv biljke dolazi po francuskom prirodoslovcu iz 19. Veka.

Foto: Profimedia

U brazilskim šumama rastu svakojaka čuda. Babasu palma je agresivna i dominantna vrsta koja prekriva velike površine, što se za kozmetiku pokazalo kao pravi blagoslov. Ljudi isprva nisu znali što napraviti s tom palmom, ali kada je iz jestivog ploda dobiveno ulje, uvidjelo se odmah da će slijediti uspjeh. Osim što je to dobro ulje za prehranu, prava je blagodat u kozmetici.

Ulje babasu palme doslovce nestaje u koži, bez masnih filmova, bez osjećaja težine na koži. Svojstvo brzog upijanja duguje kratkolančanim masnim kiselinama (kaprilna, kapratna, laurinska) i vrlo niskom viskozitetu. Stoga je idealno za sve ljude koji mrze ulja koja se sporo upijaju, koji vole da im nakon masaže kože ne bude masna, posebno je dobro za preparate za kosu u vidu pakovanja, a idealno je i za vrlo lagane kreme…

Foto: Profimedia

Babasu ulje ubrzat će apsorpciju drugih ulja, izvrsno je, poput kokosa, za intrigantne macerate kao što je macerat nevena. Ako uz sve to dodamo i neutralno-ugodni miris koji podsjeća na kokos, evo razloga zašto neki odabiru ovo ulje radije od drugih, sličnih ulja.

Od vitamina E sadrži α- γ- i δ-tokotrienol u količini od 67-127 mg/kg. Od fitosterola sadrži 293-375 mg/kg β-sitosterola, 106-158 mg/kg Δ-5 avenasterola, 107-137 mg/kg kampesterola. Ukupno sadrži 570-766 mg/kg sterola što je prilično velika količina za jedan maslac, no nešto je manje od sadržaja u kokosu.

Sastav masnih kiselina ga čini jednim od idealnih ulja za sapune koji se jako pene. Postoje čak i moderni tenzidi, koji su spravljeni obradom ovog maslaca, najpoznatiji su sodium coco/babassu sulfate, sodium babassu-amphoactetate. Poput kokosa, tali se na ljetnoj temperaturi i od maslaca postaje ulje.

Foto: Profimedia

Babasu ulje podstiče mikrocirkulaciju, sprečava starenje i štiti od UV zraka. Redovnom upotrebom, koži vraća sjaj i elastičnost. Suvoj koži pruža hidratantnu negu i oporavlja je na nežan i neagresivan način.

Masnoj koži proizvodnju sebuma dovodi do normale. Ako vam se na licu javi sebum, ekcem ili upaljenje na koži, babasu ulje će smiriti kožu i delovaće kao lek.

Babasu ulje, bogato je različitim oleinskim kiselinama, trans mastima i vitaminima. Ovaj jedinstven spoj hranljivih sastojaka može vam pomoći kod hidratacije kose i ispucalih krajeva.

Foto: Profimedia

Blagodeti ovog proizvoda ogledaju se u održavanju elastičnosti i vlažnosti vlasi. Stoga ukoliko vam kosa puca, rasteže se kao žvaka, suva je i rascvetala babasu ulje bi vam trebalo biti osnovni vid nege. Iskustva ukazuju na to da kroz samo nekoliko dana ovaj vid nege oporavi kosu.

Kokosovo i babasu ulje su baš slični, ali svakako postoje razlike, pa će vam za negu vaše kože i kose doktori, farmaceuti I kozmetičari ipak dati prednost I preporučiti babasu ulje!

Šta mislite o članku?

150 points
Upvote Downvote
Avatar

Autor teksta: Gordana
Izvor: Balkan Lifestyle

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

0 komentara

PRETUŽNO! Ovako je Nebojša pisao o svojoj Isidori: „Moja žena je devojčica koja veruje u čuda…“

ANDREANA UPLOVILA U VEZU S MARKOM DOK JE BIO OŽENJEN, a sada je otkrila detalje i sve ŠOKIRALA komentarom!